Με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και τηλεχειρισμό ενός αυτόματου μέσω δορυφόρου δολοφονήθηκε πρόσφατα ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας του Ιράν, υποστηρίζουν τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ, εγκέφαλος, όπως πιστεύεται, του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ταξίδευε με το αυτοκίνητό του ανατολικά της Τεχεράνης όταν δολοφονήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου. Αντικρουόμενες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το φονικό καρτέρι, με τα περισσότερα ιρανικά ΜΜΕ να συμφωνούν ότι επρόκειτο για μια περίπλοκη επιχείρηση, που περιελάμβανε πυρά κατά του επιστήμονα και μια έκρηξη.
Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Ραμαζάν Σαρίφ, εκπρόσωπο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στη δολοφονία του Φαχριζαντέχ χρησιμοποιήθηκε ένα «προηγμένο ηλεκτρονικό εργαλείο», τηλεχειριζόμενο μέσω «δορυφορικής συσκευής», όπως ανέφερε το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA της χώρας.
Ένα άλλο ιρανικό πρακτορείο, το YJC, παρέθεσε τις δηλώσεις του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Σαρντάρ Αλί Φανταβί, ότι στη δολοφονική επιχείρηση επιστρατεύτηκαν τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.
Ο Φανταβί ισχυρίστηκε ότι στο σημείο της δολοφονίας δεν υπήρχαν εκτελεστές -όπως είχε υποστηρίξει πρόσφατα ο Ιρανός δημοσιογράφος Μοχαμάντ Αχβάζε, επικαλούμενος απόρρητες πληροφορίες που διέρρευσαν από τις Αρχές της χώρας του-, αλλά ότι ένα αυτόματο όπλο, τηλεχειριζόμενο μέσω δορυφόρου, «αναγνώρισε» το πρόσωπο του πυρηνικού επιστήμονα και άνοιξε πυρ εναντίον του.
Τα κενά στη νέα θεωρία για τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα
Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας αμφισβητούν την εκδοχή της δολοφονίας με τηλεχειρισμό, με τρεις εξ αυτών να επισημαίνουν στο CNN ότι παρά τα προφανή πλεονεκτήματα μιας τέτοιας επιχείρησης, μπορεί να «στραβώσει» λόγω αστάθμητων παραγόντων. Αν και υπάρχει τεχνολογία που επιτρέπει τις επιθέσεις με πυρά εναντίον ενός στόχου από τηλεχειριζόμενο όχημα, οι δράστες θα έπρεπε να μεταφέρουν λαθραία στο σημείο πανάκριβο εξοπλισμό, όπως δορυφορικούς δέκτες και τηλεχειριζόμενο όπλο. Τυχόν προβλήματα, όπως μια εμπλοκή του όπλου ή κάποια βλάβη στις τηλεπικοινωνίες, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την επιχείρηση, χώρια που ο εξοπλισμός θα παρέμενε στην άκρη του δρόμου, όπου θα τον έβρισκαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν.
Η Τεχεράνη έσπευσε να κατηγορήσει την ισραηλινή Μοσάντ για τη δολοφονία του Φαχριζαντέχ, με τον Αγιατολάχ Αλ Χαμενεΐ και άλλους αξιωματούχους να ορκίζονται ότι θα πάρουν εκδίκηση. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν σχολίασε επισήμως τις κατηγορίες.
Την περασμένη εβδομάδα ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι το Ισραήλ κρύβεται πίσω από τη δολοφονία, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει κατά πόσο γνώριζε κάτι εκ των προτέρων η κυβέρνηση Τραμπ ή κατά πόσο παρείχε κάποιας μορφής υποστήριξη. Ο ίδιος είπε ότι στο παρελθόν οι Ισραηλινοί μοιράζονταν με την Ουάσιγκτον πληροφορίες για στόχους και επιχειρήσεις τους πριν τις βάλουν σε εφαρμογή και πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είχε στοχοποιηθεί εδώ και καιρό από τους Ισραηλινούς.