Το Ιράν θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) εκτός και αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις «σώσουν» την πυρηνική συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησαν πέρσι οι ΗΠΑ, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ιρανός βουλευτής μιλώντας στο ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Fars.
«Δεν απομείνει πολύς χρόνος μέχρι να λήξει το τελεσίγραφο των 60 ημερών που έδωσε το Ιράν στους Ευρωπαίους για να διασώσουν τη συμφωνία (σ.σ. του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης). Μετά από αυτό το Ιράν θα διακόψει την εφαρμογή της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων», προειδοποίησε ο Μοτζταμπά Ζολνούρ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Πυρηνικών στο κοινοβούλιο.
Η ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον οξύνθηκε αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τη διεθνή συμφωνία του 2015 (JCPOA) μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων. Με βάση τη συμφωνία αυτή το Ιράν δεσμεύτηκε να περιορίσει την πυρηνική δραστηριότητά του σε αντάλλαγμα για την άρση ορισμένων κυρώσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Για «πυρηνικό εκβιασμό» κατηγορούν οι ΗΠΑ το Ιράν
Τα σχέδια της Τεχεράνης να υπερβεί τα διεθνώς συμφωνηθέντα όρια του αποθέματός της σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU) ισοδυναμούν με «πυρηνικό εκβιασμό» και πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ολοένα κι αυξανόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας, διαμήνυσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Το σχέδια εμπλουτισμού του Ιράν είναι πιθανά μονάχα γιατί η φρικτή πυρηνική συμφωνία άφησε τις δυνατότητές του ακέραιες» δήλωσε ο Γκάρετ Μαρκίς.
«Ο πρόεδρος Τραμπ το κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ο πυρηνικός εκβιασμός του καθεστώτος πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με την ολοένα κι αυξανόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας».
Τα σχόλια αυτά εκ μέρους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας έγιναν μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης σήμερα ότι θα παραβιάσει τους περιορισμούς που ορίστηκαν στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά της μέσα σε 10 ημέρες.