Το Ιράν καταδίκασε σήμερα την «θεμελιωδώς εσφαλμένη και απαράδεκτη» απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε, να του στερήσει το δικαίωμα ψήφου του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Τα δικαίωμα ψήφου της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανεστάλη τον Ιανουάριο σύμφωνα με το άρθρο 19 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει μια τέτοια προσωρινή στέρηση για οποιαδήποτε χώρα της οποίας το ποσό των καθυστερημένων οφειλών είναι ίσο ή μεγαλύτερο από τη συνεισφορά που οφείλει για δύο ολόκληρα χρόνια. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι καθυστερημένες οφειλές της στον ΟΗΕ (16,2 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο) είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της, τις οποίες επανέφερε το 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ και που στερούν από το Ιράν την πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ιράν: Απορρίπτει την αναστολή ψήφου
Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ γράφει ότι η χώρα του «απορρίπτει» αυτήν την αναστολή. «Αυτή η απόφαση είναι θεμελιωδώς λανθασμένη, εντελώς απαράδεκτη και απολύτως αδικαιολόγητη, καθώς η αδυναμία του Ιράν να τηρήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις στα Ηνωμένα Έθνη είναι η άμεση συνέπεια» των αμερικανικών κυρώσεων, προσθέτει.
Αυτή η αδυναμία είναι «εντελώς ανεξάρτητη από τη βούληση» του Ιράν να ρυθμίσει τα χρέη του, συνεχίζει ο Ζαρίφ, ο οποίος προτρέπει τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών να «παραμείνει πιστή στο αντικείμενο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και να απόσχει από οποιαδήποτε απόφαση προδίδει την αρχή της κυριαρχικής ισότητας των κρατών και βλάπτει την πολυμέρεια».
Η επαναφορά των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν είναι η συνέπεια της απόφασης του Τραμπ να καταγγείλει μονομερώς το 2018 τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία υπογράφηκε τρία χρόνια νωρίτερα στη Βιέννη και επικυρώθηκε με το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε απάντηση, το Ιράν αποδεσμεύτηκε από το 2019 από τις περισσότερες υποχρεώσεις στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα που είχε αποδεχτεί στη Βιέννη με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του.
Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαδέχθηκε τον Τραμπ στην αμερικανική προεδρία τον Ιανουάριο, λέει ότι θέλει η χώρα του να προσχωρήσει στη συμφωνία αυτή. Διαπραγματεύσεις άρχισαν στην αυστριακή πρωτεύουσα τον Απρίλιο. Η ιδέα, για να επιτευχθεί αυτό, είναι η άρση των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης από το 2018 και η επιστροφή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον πλήρη σεβασμό της συμφωνίας. Νέος γύρος συνομιλιών αναμένεται να αρχίσει την προσεχή εβδομάδα.