Η πλειονότητα των Ιρανών ψηφοφόρων αγνόησε τις προεδρικές εκλογές, που κέρδισε ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί, ανέφεραν εκπρόσωποι της εξόριστης αντιπολίτευσης, χαιρετίζοντας αυτό το «μποϊκότάζ», ως ένα πλήγμα που καταφέρθηκε στο θεοκρατικό σύστημα της χώρας.
Ο Ραϊσί εξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 61,95% των ψήφων και μια συμμετοχή στο 48,8%, το χαμηλότερο ποσοστό για μια προεδρική εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές. Οργανώσεις της ιρανικής αντιπολίτευσης, που βρίσκονται στο εξωτερικό, είχαν απευθύνει κάλεσμα για μποϊκοτάζ στις εκλογές, στις οποίες οι κυριότεροι αντίπαλοι του Ραϊσί αποκλείστηκαν από τις αρχές της Τεχεράνης ή αποσύρθηκαν.
Η επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ιρανικής Αντίστασης (CNRI) Μαριάμ Ραντζαβί δήλωσε πως το «εθνικό μποϊκοτάζ» είναι το «μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό πλήγμα» σε βάρος του συστήματος που διευθύνει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. «Το μποϊκοτάζ απέδειξε και έδειξε στον κόσμο ότι η μοναδική βούληση του ιρανικού λαού ήταν να ανατρέψει αυτό το μεσαιωνικό καθεστώς», σημείωσε.
Απαγορευμένο στο Ιράν, το κίνημα των Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK) πιστεύει πως το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής ήταν 10% κι ότι οι αρχές το πενταπλασίασαν χάρη σε «αστρονομικές παραποιήσεις», σύμφωνα με το CNRI. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στις αναφορές 1.200 μαρτύρων σε 400 πόλεις του Ιράν και σε περισσότερα από 3.500 βίντεο που τραβήχτηκαν σε εκλογικά κέντρα, συμπλήρωσε το CNRI, χωρίς να διευκρινίσει πώς κατέληξε σε ένα ποσοστό συμμετοχής 10%.
Οι Ιρανοί επέδειξαν «ενότητα και αλληλεγγύη», «μποϊκοτάροντας και λέγοντας όχι στο αυταρχικό καθεστώς του Ιράν», έγραψε στο Twitter ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του ανατραπέντος σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί και διάδοχος του θρόνου πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979. «Δείξατε τη βούληση και την ισχύ του έθνους. Η ελευθερία σας είναι κοντά», συμπλήρωσε.