Η φοιτήτρια από το Ιράν δεν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες μετά το περιστατικό που συνέβη σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, σύμφωνα με το BBC.
Κατά το περιστατικό αυτό, αφαίρεσε τα ρούχα της και έμεινε με τα εσώρουχα, σε διαμαρτυρία κατά του χιτζάμπ, όπως ανακοίνωσαν οι ιρανικές αρχές.
Νωρίτερα, τον Νοέμβριο, ένα βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφοντας τη στιγμή που η γυναίκα, η οποία σύμφωνα με το BBC Persian ονομάζεται Αχού Νταριαΐ, απογυμνώθηκε στην πανεπιστημιούπολη πριν συλληφθεί με τη χρήση βίας.
Ο εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης δήλωσε ότι η γυναίκα είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο και αργότερα επέστρεψε στην οικογένειά της.
Η σύλληψή της προκάλεσε διεθνείς καταδίκες, ενώ και η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή της.
Η φοιτήτρια «μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι ήταν άρρωστη»
«Δεδομένου ότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι ήταν άρρωστη, παραδόθηκε στην οικογένειά της… και δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη εις βάρος της» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης, Άσγκαρ Τζαχανγκίρ.
Μια φοιτητική οργάνωση ήταν η πρώτη που δημοσίευσε το βίντεο της σύλληψης, αναφέροντας ότι η κ. Νταριαΐ είχε διαπληκτιστεί με τους φύλακες λόγω του ότι δεν φορούσε μαντίλα, γεγονός που οδήγησε στην απογύμνωσή της κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.
Οι ιρανικές αρχές εκείνη την περίοδο δήλωσαν ότι η κ. Νταριαΐ ήταν «άρρωστη» και είχε μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιρανικές αρχές χαρακτηρίζουν μια γυναίκα που διαμαρτύρεται για τους νόμους περί υποχρεωτικού χιτζάμπ ως ψυχικά ασθενή.
Μετά τη σύλληψη της κ. Νταριαΐ, Ιρανοί ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταδίκασαν αυτό που χαρακτήρισαν ως μοτίβο διάγνωσης γυναικών ακτιβιστών για τα δικαιώματα.
Μια γυναίκα που είχε φύγει από το Ιράν για τον Καναδά, το 2018, δήλωσε στο BBC Persian ότι η οικογένειά της είχε υποστεί πιέσεις από το ιρανικό καθεστώς να δηλώσει ότι είναι ψυχικά άρρωστη.
«Η οικογένειά μου δεν το έκανε, αλλά πολλές οικογένειες υπό πίεση το κάνουν, πιστεύοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους. Έτσι προσπαθεί η Ισλαμική Δημοκρατία να αμαυρώσει τις γυναίκες, αμφισβητώντας την ψυχική τους υγεία» δήλωσε η Αζάμ Τζανγκραβί, η οποία είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση για το γεγονός ότι είχε αφαιρέσει το χιτζάμπ της κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας.
Η κάλυψη του λαιμού και του κεφαλιού και η ενδυμασία με μετριοπάθεια έγιναν υποχρεωτικά για τις γυναίκες στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Πριν από δύο χρόνια, η κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί πέθανε κατά τη διάρκεια κράτησής της από την αστυνομία, αφού συνελήφθη επειδή δεν φορούσε το χιτζάμπ «σωστά».
Πάνω από 500 άτομα αναφέρθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατό της.