Ως «αβάσιμη» χαρακτήρισε την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) το Ιράν.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ εξέφρασε χθες Τετάρτη (7/8) αμφιβολίες για τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης στην έκθεσή της, με τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μπεχρούζ Καμαλβαντί, να τονίζει: «Η πρόσφατη έκθεση αποτελεί επανάληψη για πολιτικούς λόγους προηγούμενων αβάσιμων ζητημάτων».
ΔΟΑΕ: Καμία πρόοδος στις δηλωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Ο ΔΟΑΕ ύψωσε τους τόνους έναντι του Ιράν την Τετάρτη, ανακοινώνοντας ότι «δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι αποκλειστικά ειρηνικό».
Αιτία «η απουσία προόδων» στο θέμα των τριών μη δηλωμένων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, όπου εντοπίστηκαν στο παρελθόν ίχνη ουρανίου, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση που περιήλθε στην κατοχή του AFP.
Αυτό είναι ένα από τα σημεία στα οποία προσκρούουν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκινησαν τον Απρίλιο του 2021 για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία είχε στόχο να περιορίσει το ιρανικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.
Ο ΔΟΑΕ επέκρινε την απόφαση της Τεχεράνης να απομακρύνει κάποιες κάμερες παρακολούθησης από διάφορες εγκαταστάσεις, ζητώντας της «να συμμορφωθεί με τις νομικές της υποχρεώσεις» και να προσφέρει «τεχνικά αξιόπιστες εξηγήσεις».
«Προκειμένου να αποκατασταθεί το παλαιό σύστημα επαλήθευσης (του ΔΟΑΕ) οι πλευρές που έχουν υιοθετήσει τη συμφωνία (του 2015) πρέπει να συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους», τόνισε από την πλευρά του ο Καμαλβαντί.
Από τον Απρίλιο του 2021 το Ιράν έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας, με τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία και εμμέσως με τις ΗΠΑ.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του το 2018 από τη συμφωνία, επαναφέροντας τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.