To Ιράκ θέλει τα αμερικανικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από το έδαφός του -«Δεν αποτελεί απειλή πλέον το ISIS» - iefimerida.gr

To Ιράκ θέλει τα αμερικανικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από το έδαφός του -«Δεν αποτελεί απειλή πλέον το ISIS»

ΗΠΑ, στρατιώτες
© AP Photo/Maya Alleruzzo, File
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ιράκ πιστεύει ότι ήρθε η ώρα τα αμερικανικά στρατεύματα που είναι στη χώρα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Δύο δεκαετίες αφότου ο Τζορτζ Μπους κήρυξε το «τέλος των μεγάλων πολεμικών επιχειρήσεων» μετά την κατάληψη της Βαγδάτης, το Ιράκ λέει ότι είναι έτοιμο να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα, μετέδωσε το Bloomberg.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες εξακολουθούν να εδρεύουν στη χώρα, στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού που σχηματίστηκε το 2014 για την καταπολέμηση του ISIS, της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που σόκαρε τον κόσμο με την ανάρτηση αποκεφαλισμών στο διαδίκτυο και την κατάληψη του ελέγχου μεγάλων τμημάτων του Ιράκ και της Συρίας.

O πρωθυπουργός του Ιράκ δεν θεωρεί αναγκαία πλέον την παρουσία των ΗΠΑ

Για τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία Αλ-Σουντάνι, το ISIS έχει πλέον ηττηθεί σε μεγάλο βαθμό και η χώρα του δεν χρειάζεται τους Αμερικανούς για να αναμετρηθεί με τους εναπομείναντες μαχητές.

«Το Ιράκ του 2024 δεν είναι το ίδιο με το Ιράκ του 2014», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg στη Βαγδάτη την Κυριακή, στην οποία μίλησε επίσης για τα οφέλη της συμμετοχής στο καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ+.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε περάσει από τους πολέμους στη σταθερότητα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση παραμένει ασαφές. Το Ιράκ επιθυμεί πλήρη αποχώρηση έως το 2026. Ο Λευκός Οίκος και ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί παραμένουν επιφυλακτικοί. Γνωρίζοντας ίσως τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021, ανησυχούν ότι το ISIS θα μπορούσε να ανασυνταχθεί αν φύγουν.

Η ανησυχία για Ιράν και το ISIS

Επιπλέον, φοβούνται ότι μια αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μπορεί να επιτρέψει στο Ιράν να αυξήσει την επιρροή του στο Ιράκ, μια γειτονική και επίσης σιιτική χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ιράν έχει ήδη μεγάλη επιρροή σε αρκετά ιρακινά πολιτικά κόμματα και υποστηρίζει πολιτοφυλακές που έχουν επιτεθεί σε αμερικανικές βάσεις στην Ιορδανία, το Ιράκ και τη Συρία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία τον Ιανουάριο - οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι προήλθε από το Ιράκ - σκότωσε τρεις Αμερικανούς. Ο Αλ Σουντανί φαίνεται αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την αποχώρηση και λέει ότι μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς να βλάψει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Λέει μάλιστα ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τους βαθύτατους δεσμούς του Ιράκ τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το Ιράν για να χαλαρώσει τις επιδεινούμενες εντάσεις μεταξύ τους.

Αυτό είναι σημαντικό, είπε ο Αλ-Σουντανί, για να περάσει η Μέση Ανατολή από την επικίνδυνη φάση στην οποία εισήλθε με τον πόλεμο στη Γάζα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ