Αποφασισμένοι δηλώνουν διαδηλωτές στους δρόμους του Ιράκ μετά την δολοφονία επτά συντρόφων τους έπειτα από ολονύχτιες συγκρούσεις.
Ιράκ: Εξι νεκροί σε συγκρούσεις διαδηλωτών
Ιράκ: Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ
Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κηδεύουν σήμερα επτά συμπολίτες τους που σκοτώθηκαν στη διάρκεια μιας νύχτας συγκρούσεων με τους οπαδούς του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ στη Νατζάφ, στο νότιο Ιράκ. Δηλώνουν, μάλιστα, αποφασισμένοι να συνεχίσουν το κίνημα διαμαρτυρίας τους που άρχισε τον Οκτώβριο.
Στη Νατζάφ, ο καταυλισμός των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που υπέστη επίθεση την προηγουμένη εβδομάδα, καταλαμβάνεται πλέον από οπαδούς του Σαντρ, που έχουν εγκατασταθεί μέσα στα αποκαΐδια.
Πριν από μερικές μέρες, ο πολύ ευμετάβλητος σιίτης ηγέτης, έκανε στροφή 180 μοιρών. Διέσπασε τη λαϊκή εξέγερση εκφράζοντας την υποστήριξή του στον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό Μοχάμεντ Αλάουι. Έκτοτε τα δύο στρατόπεδα έχουν έρθει σε αντιπαράθεση σε διάφορες πόλεις και ένας διαδηλωτής δολοφονήθηκε με μαχαίρι τη Δευτέρα νότια της Βαγδάτης.
Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στη Νατζάφ, οι επτά διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες στο κεφάλι και στο σώμα σύμφωνα με ιατρικές πηγές, προκαλώντας το ξέσπασμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Οι οπαδοί του Μοκτάντα Σαντρ, αλλά και οι δυνάμεις της τάξης κατηγορήθηκαν για ανεξέλεγκτη βία.
Εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους
Στη διάρκεια της νύχτας, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, σε υποστήριξη όσων σκοτώθηκαν στη Νατζάφ, στην Ντιουανίγια και στη Νασιρίγια. Σήμερα, στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, οι διαδηλωτές που απορρίπτουν τον διορισμό του Αλάουι, δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες ενός κινήματος που σημαδεύτηκε από βία.
Σχεδόν 500 νεκροί και 30.000 τραυματίες
Από την 1η Οκτωβρίου, σχεδόν 490 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30.000 τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με τις διαδηλώσεις, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, σύμφωνα με απολογισμό του AFP.
Ο Αλάουι υποσχέθηκε σε αντιπροσωπείες των διαδηλωτών με τις οποίες συναντήθηκε ότι «θα προτείνει έναν ή δύο υπουργούς προερχόμενους από το κίνημα» που καταγγέλλει τη διαφθορά στο Ιράκ, που είναι η 16η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.
Όσο η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, ο Αλάουι δεν έχει εξουσιοδότηση να λάβει οποιαδήποτε απόφαση και η παραιτηθείσα κυβέρνηση του Άντελ Αμπντέλ Μάχντι εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων.