Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να θέσει τέλος στη διαμετακόμιση δυτικών εμπορευμάτων με προορισμό τη Ρωσία, έπειτα από πιέσεις που τής άσκησαν χώρες μέλη της G7, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα παρακολουθεί τα δεδομένα των εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας-Ρωσίας, με την αναμονή της μείωσης αυτών.
Ο Τζέιμς Ο' Μπράιαν, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε στο Reuters ότι Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν «πολύ σαφείς» απέναντι σε πολυάριθμες κυβερνήσεις και υπηρεσίες, τονίζοντας ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή μια απαγόρευση επανεξαγωγής εμπορευμάτων, που υπόκεινται σε κυρώσεις, με τελικό προορισμό αυτών τη Ρωσία.
ΗΠΑ: Δεν βλέπουμε ακόμη τον αντίκτυπο της διακοπής από την Τουρκία
Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν βλέπει ακόμη τον αντίκτυπο αυτού του τουρκικού μέτρου, σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Αυτό θα μας πάρει λίγο χρόνο να το δούμε, αλλά θα δούμε τα δεδομένα των εμπορικών συναλλαγών από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και θα περιμένουμε να δούμε αυτές οι συναλλαγές να μειώνονται δραστικά», τόνισε ο Ο' Μπράιαν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα πάντα έχουν να κάνουν με τους αριθμούς. Μόνο αυτό με νοιάζει».
Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία λόγω της εισβολής αυτής στην Ουκρανία, εντούτοις, δίαυλοι εφοδιασμού παραμένουν ανοιχτοί από τη γειτονική Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα και από άλλους εμπορικούς κόμβους, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ.
Η τουρκική κυβέρνηση παρέδωσε σε εταιρείες έναν κατάλογο με ξένα αγαθά που υπόκεινται σε κυρώσεις και τις διέταξε να μην τα μεταφορτώνουν στη Ρωσία, με έναρξη ισχύος της κυβερνητικής αυτής εντολής την 1η Μαρτίου, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα η ένωση εξαγωγέων σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων της Κωνσταντινούπολης.
Το μέτρο αυτό της Άγκυρας ελήφθη έπειτα από την προσπάθεια της Ουάσινγκτον και άλλων μελών της G7, της Ομάδας των επτά μεγαλύτερων οικονομιών, να πείσουν τρίτες χώρες να περιορίσουν τις πωλήσεις ειδών που η Ρωσία μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει στο πεδίο της μάχης.
Η Τουρκία αντιτίθεται στις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά ξεκαθαρίζει πως δεν παρακάμπτονται
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, επιδιώκει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.
Αντιτίθεται επί της αρχής στις δυτικές κυρώσεις, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι οι τελευταίες δεν θα παρακάμπτονται μέσω της Τουρκίας και πως κανένα προϊόν που αποστέλλεται δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό.
Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουάλι Αντεγιέμο, έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία μετά την ρωσική εισβολή και έχουν προειδοποιήσει πολλάκις τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες να επιβάλουν τους αμερικανικούς περιορισμούς ενάντια στη Ρωσία.
Υπό παρακολούθηση και οι συναλλαγές Καζακστάν και ΗΑΕ με Ρωσία
Ο Ο' Μπράιαν παράλληλα ανέφερε ότι το Καζακστάν έχει επίσης ανακοινώσει μια πολιτική για την επανεξέταση και τον εντοπισμό εμπορικών συναλλαγών που ενδέχεται να παραβιάζουν τις κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον αναμένει να δει βελτιώσεις και σε αυτή την ασιατική χώρα.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επίσης, δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με τη Ρωσία, αλλά δεν έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε μέτρα, τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ουάσινγκτον έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι υπάρχει από τα ΗΑΕ μια «ανεπαρκής συμμόρφωση προς τις κυρώσεις».
«Καθιστούμε σαφές ότι αυτή είναι μια ύψιστη προτεραιότητα για την G7 - η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτά τα εμπορεύματα για την κατασκευή όπλων», δήλωσε ο Ο' Μπράιαν.
Πρόσθεσε ότι επειδή εμπορεύματα έχουν τελικό προορισμό τον ρωσικό στρατό, όποιο πρόσωπο σχετίζεται με τις συναλλαγές στα ΗΑΕ ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις.
«Έτσι, παίζουν κορώνα-γράμματα με το μέλλον της επιχείρησής τους, αν συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις εμπορικές συναλλαγές», κατέληξε.