Τα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως συνελήφθη ο αστυνομικός που συμμετείχε στη σύλληψη που οδήγησε στον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.
Ο θάνατος του άτυχου άνδρα οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις με εκατοντάδες πολίτες να διαδηλώνουν εναντίον της αστυνομικής βίας σε βάρος της κοινότητας των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.
Στον εισαγγελέα η υπόθεση της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ
Ο Επίτροπος Ασφαλείας στην Πολιτεία της Μινσεότα, Τζον Χάριγκτον δήλωσε νωρίτερα πως έλαβε πληροφορίες πως ο αστυνομικός, που το όνομά του είναι Ντέρεκ Τσόβιν και εμπλέκεται στην υπόθεση του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ, τέθηκε υπό κράτηση.
Ο Χάριγκτον δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την εξέλιξη, καθώς όπως είπε αυτό είναι αρμοδιότητα του Εισαγγελέα της κομητείας του Χένεπιν που ερευνά την υπόθεση. Ο εν λόγω αξιωματούχος, Μάικ Φρίμαν έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής (τοπική ώρα), προκειμένου να ενημερώσει αναφορικά με μια σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση.
Ο αποπεμφθείς αστυνομικός φαίνεται πως είχε ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν πως είχαν κατατεθεί 18 καταγγελίας για υπερβολική βία εναντίον του.
Το βίντεο της σύλληψης του Τζορζ Φλόιντ που προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ
Ο Φλόιντ βρέθηκε να προσπαθεί να ανασάνει όταν ένας λευκός αξιωματικός τον ακινητοποίησε βάζοντας το γόνατό το στο λαιμό επί οχτώ λεπτά, επειδή φέρεται να πλήρωσε με πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων σε ένα παντοπωλείο το βράδυ της Δευτέρας.
Και οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη σύλληψη έχουν απολυθεί, τη στιγμή μάλιστα που εξοργισμένοι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα απαιτούν να τους απαγγελθούν κατηγορίες για το θάνατο του Φλόιντ ο οποίος ήταν πατέρας δύο παιδιών.
Όπως τονίζει πάντως η Daily Mail, κανένας από τους αστυνομικούς δεν θα μπορούσε να γνωρίζει το ποινικό μητρώο, περισσότερο από μία δεκαετία πίσω, του Φλόιντ.
Ο Τζόρτζ Φλόιντ ήθελε να κάνει μια καινούρια αρχή στη Μινεσότα των ΗΠΑ
Ο 46χρονος Τζορτζ Φλόιντ μετακόμισε στην πόλη το 2014 και εργαζόταν ως πορτιέρης σε τοπικό εστιατόριο αφήνοντας πίσω του το παρελθόν του στην περιοχή του Χιούστον. Ο Φλόιντ είχε κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του και σε πρόσφατο βίντεο που κυκλοφόρησε εμφανίζεται να παροτρύνει τις νέες γενιές να κάνουν καλές επιλογές και να σταματήσουν τη βία των όπλων.
Το τελευταίο περιστατικό μίας σειράς δυσάρεστων γεγονότων που τον έκαναν να αλλάξει πορεία ήρθε αφού εξέτισε πέντε χρόνια στη φυλακή το 2009 για επίθεση κατά τη διάρκεια ληστείας το 2007 όταν μπήκε στο σπίτι μίας γυναίκας, τοποθέτησε όπλο στο στομάχι της και έψαξε για ναρκωτικά και χρήματα, αναφέρει η Daily Mail επικαλούμενη δικαστικά αρχεία.
Βίντεο: Πέντε λεπτά παρακαλούσε τους αστυνομικούς
Πέντε ολόκληρα λεπτά παρακαλούσε ο Τζορτζ Φλόιντ να τον αφήσουν να πάρει μια ανάσα, ενώ ένας δεύτερος αστυνομικός απλώς παρακολουθούσε. «Σας παρακαλώ, δεν μπορώ να ανασάνω, μη με σκοτώσετε». Αλλά μάταια. Περαστικοί καταγράφουν σε βίντεο τον φόνο του Αφροαμερικανού, που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας πετάγεται και λέει στον αστυνομικό: «Τον έχεις πιάσει. Άστον τουλάχιστον να ανασάνει». Αλλά κανείς δεν θα τον βοηθήσει… Λίγο αργότερα θα μεταφερθεί αναίσθητος στο νοσοκομείο, όπου θα ανακοινώσουν τον θάνατό του…
Παρέμβαση Ομπάμα για τη δολοφονία Τζοτζτ Φλόιντ
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε απερίφραστα τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, που ξεψύχησε κάτω από το γόνατο αστυνομικού στη Μινεάπολη.
Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε πως ο θάνατος του Αφροαμερικανού άνδρα κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία στη Μινεάπολη δεν πρέπει να θεωρείται κάτι «φυσιολογικό» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Δεν πρέπει να είναι φυσιολογικό», λέει ο Μπαράκ Ομπάμα
«Δεν πρέπει να είναι 'φυσιολογικό' στην Αμερική του 2020. Δεν μπορεί να είναι 'φυσιολογικό'», δήλωσε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.
«Αν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε ένα έθνος που ανταποκρίνεται στα υψηλότερα ιδανικά του, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε καλύτερα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μοιράζεται την «ίδια θλίψη» που νοιώθουν «εκατομμύρια ακόμη» για αυτό τον θάνατο, που πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλες τις ΗΠΑ, και κλιμακώθηκαν σε ταραχές στη Μινεάπολη, στην Μινεσότα.
Ελεύθερος ο δημοσιογράφος του CNN που συνελήφθη στη Μινεάπολη των ΗΠΑ
Νωρίτερα, η αστυνομία της Μινεσότα άφησε ελεύθερο έναν δημοσιογράφο του CNN που συνέλαβε νωρίτερα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την ώρα που κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Μινεάπολη.
Οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ ξέσπασαν μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς. Ο Αφροαμερικανός ρεπόρτερ Ομάρ Χιμένες μόλις είχε δείξει στην κάμερα τη σύλληψη ενός διαδηλωτή όταν περίπου έξι λευκοί αστυνομικοί τον περικύκλωσαν και φόρεσαν χειροπέδες στον ίδιο και στα τρία μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου και τους απομάκρυναν από το σημείο.
Βίντεο: Η σύλληψη του δημοσιογράφου του CNN
«Μπορούμε να μετακινηθούμε στο σημείο που θέλετε», δήλωσε στους αστυνομικούς που φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατούσαν ασπίδες, προτού εξηγήσει ότι ο ίδιος και το τηλεοπτικό συνεργείο είναι δημοσιογράφοι. «Φεύγουμε από τη μέση», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τους συνέλαβε επειδή δεν υπάκουσαν στις εντολές να μετακινηθούν από το σημείο όπου βρίσκονταν. Ο Χιμένες είπε ότι το πλήρωμα στεκόταν σε έναν δρόμο για περίπου μιάμιση ώρα πριν την επέμβαση της αστυνομίας. Μετακινήθηκαν σε μια γωνία για να φύγουν από την μέση. Πάνω από μια ώρα αργότερα, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ανακούφιση το ότι συνέβη σε ζωντανή μετάδοση στο CNN
«Αυτό που μου έδωσε μια κάποια ανακούφιση ήταν ότι συνέβη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση», δήλωσε ο Χιμένες στους τηλεθεατές του CNN μετά την απελευθέρωσή του. «Δεν χρειάζεται να αμφιβάλλεις για την ιστορία μου, δεν φιλτράρεται με κανέναν τρόπο. Την είδες με τα ίδια σου τα μάτια».
Τα πλάνα της σύλληψης μπορεί να κλιμακώσουν τη φυλετική ένταση στην πόλη και σε ολόκληρη τη χώρα, όπου έχουν πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο Χιμένες είναι μαύρος, ενώ οι περισσότεροι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν ήταν λευκοί.