Ο Αμερικανός νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα πρόκρινε την ιδέα να εξαγοραστεί το TikTok από τον Έλον Μασκ, αν εκείνος το επιθυμεί.
Η πλατφόρμα της κινεζικής ByteDance απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ από την Κυριακή, αν και παραμένει σε λειτουργία κατόπιν αναστολής της ισχύος του νόμου που προώθησε με εκτελεστικό διάταγμα ο Ρεπουμπλικάνος για 75 ημέρες.
«Θα ήμουν, αν θέλει να την αγοράσει», είπε ο κ. Τραμπ ερωτηθείς αν είναι ανοικτός στην ιδέα της εξαγοράς της πλατφόρμας από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, μέγα υποστηρικτή και σύμβουλό του.
Όποιο πρόσωπο ή οντότητα αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό» (μετοχικό κεφάλαιο) στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση «άδειας» ώστε να λειτουργεί στη χώρα, πρόσθεσε ο νέος πρόεδρος.
Αντιδράσεις στη Κίνα
Δεν ήταν θετική στο άκουσμα της δήλωσης Τραμπ η Κίνα, όπου εδρεύει η μητρική εταιρεία του TikTok η ByteDance, επειδή ο μεγιστάνας πρότεινε πως θα μπορούσε να απαιτήσει από την εταιρεία να παραχωρήσει το 50% των μετοχών της για να αποτρέψει το κλείσιμο. Επίσης πρότεινε ότι οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από το αν το Πεκίνο εγκρίνει μια πιθανή μελλοντική συμφωνία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η «λειτουργία και η απόκτηση εταιρειών» θα πρέπει να «αποφασίζεται από τις εταιρείες» και σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου Guo Jiakun τόνισε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να «ακούσουν σοβαρά τη φωνή της λογικής» και να «παρέχουν ένα ανοικτό, δίκαιο και χωρίς διακρίσεις επιχειρηματικό περιβάλλον» για εταιρείες από όλες τις χώρες.
Ο Τραμπ έχει προτείνει πολλές φορές ότι θα μπορούσε να είναι ανοιχτός σε έναν Αμερικανό αγοραστή που θα αγόραζε το μισό της εταιρείας και θα την διαχειριζόταν ως κοινοπραξία 50-50 με τον σημερινό κινεζικό ιδιοκτήτη της ByteDance.
Με περιφρόνηση αντιμετωπίστηκαν στα κινέζικα social media οι προτάσεις Τραμπ, όπου το TikTok εμφανίστηκε ως μία από τις πολλές προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν την τεχνική δεινότητα του Πεκίνου.
Μετά το άκουσμα των δηλώσεων Τραμπ, δεκάδες εκατομμύρια χρήστες μαζεύτηκαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, στα hashtags που σχετίζονται με την πιθανή ιδιοκτησία 50-50, ασκώντας κρητική στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ενώ κάποιοι έκαναν λόγο για «ληστεία».