Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να διορίσει πριν από τις προεδρικές εκλογές έναν δικό του άνθρωπο στο Ανώτατο Δικαστήριο και να εδραιώσει έτσι εκεί τη συντηρητική πλειοψηφία, που θα κάνει εύκολη τη δική του διακυβέρνηση και δύσκολη τη ζωή του αντιπάλου του, Τζον Μπάιντεν, στην εφαρμογή της πολιτικής του, αν νικήσει στην αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου.
Οι ελπίδες των Δημοκρατικών να παραμείνει μέχρι τις εκλογές κενή η θέση, που χήρευσε μετά τον θάνατο της 87χρονης φιλελεύθερης δικαστίνας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, διαψεύστηκαν όταν δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές υποστήριξαν ότι θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία.
Ενώ και ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει μέχρι το Σάββατο την επιλογή του κι ότι εστιάζει σε ένα-δύο από τα πέντε ονόματα γυναικών που περιλαμβάνονται στη λίστα του. Κάλεσε δε την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία να επικυρώσει την «εκλεκτή» του πριν στηθούν οι κάλπες.
Τα φαβορί για τη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο
Δύο δικαστίνες που είχε διορίσει ο ίδιος ο Τραμπ εμφανίζονται ως φαβορί: η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, του 7ου Ομοσπονδιακού Εφετείου, που εδρεύει στο Σικάγο και η Μπάρμπαρα Λαγκόα του 11ου Ομοσπονδιακού Εφετείου.
Ο Τραμπ συναντήθηκε με την πρώτη -την οποία υποστηρίζουν συντηρητικοί πολέμιοι των αμβλώσεων - τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ η δεύτερη – μια 52χρονη Κουβανο-Αμερικανή, γεννημένη στο Μαϊάμι, τυγχάνει της υποστήριξης συμμάχων του Τραμπ, που λένε ότι θα μπορούσε να του φέρει περισσότερες ψήφους στη Φλόριντα, μια από τις Πολιτείες – κλειδιά στο εκλογικό μπρα ντε φερ. «Είναι εξαιρετική. Είναι ισπανόφωνη, τρομεργή γυναίκα εξ’ όσων γνωρίζω. Δεν την ξέρω προσωπικά. Φλόριντα. Λατρεύουμε τη Φλόριντα», δήλωσε ο ίδιος ο Τραμπ τη Δευτέρα στο Fox News.
Γιατί επιδιώκει ο Τραμπ να εδραιώσει συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο
Ο Τραμπ θα ανακοινώσει την εκλεκτή του πριν την κηδεία της Γκίνσμπεργκ την ερχόμενη εβδομάδα στο εθνικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον.
Θέλει να την αντικαταστήσει με μια συντηρητική, φίλα διακείμενη δικαστίνα, ώστε να ανατραπούν οριστικά οι ισορροπίες στο εννιαμελές Ανώτατο Δικαστήριο και οι Ρεπουμπλικανοί να εξασφαλίσουν μια πλειοψηφία 6-3 καθώς οι αποφάσεις των ισόβιων – εκτός και αν προτιμήσουν να συνταξιοδοτηθούν – μελών του επηρεάζουν πολλές σφαίρες του δημόσιου βίου στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των αμβλώσεων, της υγειονομικής περίθαλψης, του δικαιώματος στην οπλοκατοχή, την πρόσβαση των ψηφοφόρων στις κάλπες, τις προεδρικές εξουσίες, τη θανατική ποινή, το μεταναστευτικό, τις εκπομπές ρύπων και τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Βγαίνουν τα νούμερα στους Ρεπουμπλικανούς;
Δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 53 εδρών – έναντι 47 των Δημοκρατικών – στη Γερουσία, θα πρέπει τουλάχιστον τέσσερις εξ’ αυτών να αποστασιοποιηθούν από την κομματική γραμμή για να βάλουν φρένο στην εκλογή του νέου μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου, που θα προτείνει ο Τραμπ. Δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, η Σούζαν Κόλινς του Μέιν και η Λάιζα Μουρκόφσκι από την Αλάσκα, είπαν το Σαββατοκύριακό ότι η Γερουσία δεν θα πρέπει να προχωρήσει σ’ αυτό το βήμα πριν τις εκλογές.
Οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν ότι θα εξασφαλίσουν παρόμοια υποστήριξη από τον Κόρι Γκάρντνερ, που έχει μπροστά του μια δύσκολη κούρσα για την επανεκλογή του στο Κολοράντο και από τον Τσακ Γκράσλεϊ, αλλά αμφότεροι είπαν τη Δευτέρα ότι θα υπερψηφίσουν την «εκλεκτή» του Τραμπ. Ο επίσης Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, που έχει συγκρουστεί κατά καιρούς με τον Τραμπ και θεωρείται πιθανό να σπάσει την κομματική γραμμή, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.
Πυρά των Δημοκρατικών κατά του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία
Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ για άσκηση «ωμής πολιτικής εξουσίας» και τον επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ -που συναινεί στην επικύρωση της εκλογής του νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν τις εκλογές - για υποκρισία. Κι αυτό γιατί το 2016 αρνήθηκε να δεχθεί ανάλογο αίτημα του Μπαράκ Ομπάμα για την πλήρωση μιας θέσης που χήρεψε μετά το θάνατο του συντηρητικού δικαστή Άντονιν Σκάλια, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανάρμοστο σε χρονιά εκλογών.
Τώρα, όμως, υποστηρίζει ότι αυτό είναι εφικτό… Πόσω μάλλον που το νέο κογκρέσο θα ορκιστεί στις 3 Ιανουαρίου και οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να κατακτήσουν στις εκλογές τη Γερουσία.