Μία ακόμη αρνητική απάντηση δέχθηκε η Τουρκία από τις ΗΠΑ, αναφορικά με την υπόθεση των επεισοδίων το 2017 στην Ουάσιγκτον μεταξύ της φρουράς τού Ερντογάν και Κούρδων διαδηλωτών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να επανεξετάσει τις αποφάσεις Πρωτοδικείου και Εφετείου για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί έξω από την πρεσβευτική κατοικία της χώρας.
Ομάδα Κούρδων είχε συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθεί κατά του Τούρκου προέδρου, με τους ανθρώπους της ασφαλείας του να σπάνε τον αστυνομικό κλοιό και να τους χτυπούν, ενώ επιτέθηκαν και σε άνδρες των μυστικών υπηρεσιών.
Μετά τα επεισόδια, πολίτες των ΗΠΑ κατέθεσαν μήνυση σε βάρος της Τουρκίας, διεκδικώντας αποζημιώσεις καθώς τραυματίστηκαν από τους ανθρώπους του Ερντογάν στην διάρκεια των διαδηλώσεων. Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον είχε αποφασίσει πρωτοδίκως ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της ασυλίας για τους συνοδούς του Ερντογάν.
Αγωγές από Αμερικανούς πολίτες που ζητούν αποζημίωση
Δύο αγωγές κατατέθηκαν το 2018 -η μία από 15 ενάγοντες και η άλλη από πέντε- επιδιώκοντας να λογοδοτήσει η τουρκική κυβέρνηση και ζητώντας χρηματικές αποζημιώσεις για τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων διασείσεις, επιληψίες και σπασμένα δόντια. Οι ενάγοντες ζητούσαν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.
Ο νόμος Foreign Sovereign Immunities Act περιορίζει τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων στις αγωγές εναντίον ξένων κυβερνήσεων. Η Τουρκία επέρριψε την ευθύνη σε διαδηλωτές που συνδέονταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ χαρακτήρισε το περιστατικό "θηριώδη επίθεση" σε ειρηνικούς διαδηλωτές.
Η τουρκική πλευρά προχώρησε σε προσφυγή, αλλά η απόφαση δεν άλλαξε, και εν συνεχεία προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας να επανεξεταστεί η υπόθεση.
Και πάλι όμως δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους, καθώς το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε τη δικαιολογία ότι οι «μπράβοι» του Ερντογάν λειτούργησαν «για λόγους προστασίας του Τούρκου προέδρου, από την στιγμή που αυτός ήταν εντός της πρεσβείας.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει το Ανώτατο Δικαστήριο να μην δεχθεί την έφεση της Τουρκίας, λέγοντας πως όταν προσωπικό ασφαλείας μιας ξένης χώρας αναπτύσσει δύναμη με τρόπους που δεν συνδέονται με την προστασία αξιωματούχων από σωματική βλάβη ενεργεί εκτός της νομικής προστασίας που του παρέχεται.