Θύμα δύο Ρώσων φαρσέρ έπεσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που νόμιζε ότι συνομιλούσε στο τηλέφωνο με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και χαρακτήρισε τους Κούρδους «απειλή για την Τουρκία».
Ο Γκρέιαμ εξελίχθηκε μέσα στον τελευταίο χρόνο ως γερουσιαστής που έγινε σημείο αναφοράς για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την Τουρκία. Είχε ηγετικό ρόλο για όλα τα ζητήματα από την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, μέχρι την πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στα βόρεια της Συρίας. Έτσι, όταν δέχθηκε τον περασμένο Αύγουστο ένα τηλεφώνημα από έναν άντρα, που νόμιζε ότι ήταν ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, δεν το θεώρησε ως κάτι ασυνήθιστο. «Ευχαριστώ πολύ που με καλέσατε κύριε υπουργέ», είπε ο Γκρέιαμ. «Θέλω να το κάνω αυτό μία [κατάσταση] αμοιβαίου κέρδους, αν μπορούμε», συμπλήρωσε.
Ποιοι είναι οι Ρώσοι κωμικοί που έστησαν τη φάρσα στον Λίντσεϊ Γκρέιαμ
Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, ωστόσο, δεν ήταν ο Χουλουσί Ακάρ, αλλά οι Ρώσοι φαρσέρ Αλεξέι Στολγιάροφ και Βλαντιμίρ Κουζνέτσοφ, οι οποίοι εμφανίζονται με τα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα «Λέξους και Βόβαν» και φέρονται να συνδέονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Οι δύο κωμικοί έχουν γίνει ευρύτερα γνωστοί τα τελευταία χρόνια από τα τηλεφωνήματα που κάνουν σε ανυποψίαστους πολιτικούς της Δύσης, μεταξύ των οποίων o Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον την εποχή που ήταν ΥΠ ΕΞ της Βρετανίας, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο βουλευτής των Δημοκρατικών Άνταμ Σιφ. Οι στόχοι τους είναι κυρίως οι αντίπαλοι του Κρεμλίνου, Ρώσοι ή ξένοι. Το 2016 ο «Βόβαν» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θέλει «να δείξει το πραγματικό πρόσωπο ορισμένων εταίρων της Ρωσίας, την υποκρισία τους». «Κάνουμε μόνο ό,τι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας», είπε από την πλευρά του ο «Λέξους». Οι δύο κωμικοί έχουν κινήσει τις υποψίες ότι τα τηλεφωνήματά τους γίνονται μέσω βοήθειας που προσφέρει το Κρεμλίνο σύμφωνα με την εφημερίδα “The Guardian.”
Ένας εκπρόσωπος του Σιφ είχε δηλώσει -την περίοδο εκείνη- ότι η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων «είχε ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφάλειας και επιβολής του νόμου για την συζήτηση αυτή».
Άλλα έλεγε τότε για τους Κούρδους ο Γκρέιαμ
Από την πλευρά του, ο Κέβιν Μπίσοπ εκπρόσωπος του Γκρέιαμ επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του τηλεφωνήματος στο POLITICO. «Έχουμε επιτυχώς σταματήσει αρκετές προσπάθειες [επίδοξων] φαρσέρ σε βάρος του Γερουσιαστή Γκρέιαμ και του γραφείου του, ενώ η συγκεκριμένη [προσπάθεια] έγινε μέσω κενών που υπάρχουν [στο σύστημα ελέγχου]» τόνισε. Και παραδέχθηκε ότι «τον κατέγραψαν».
Η ουσία της συζήτησης που είχε ο Γκρέιαμ με τον Στολιάροφ που υποδύονταν τον Χουλουσί Ακάρ είναι σχετική με την κινητοποίηση του Γκρέιαμ για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ως τιμωρία κατά της επιθετικής ενέργειας της σε βάρος των Κούρδων στα βόρεια της Συρίας. Ο Γκρέιαμ χαρακτήρισε σ’ εκείνο το τηλεφώνημα τους Κούρδους ως «απειλή» για την Τουρκία, ερχόμενος εμφανώς σε αντίθεση με τα όσα έχει ισχυριστεί δημοσίως κατά τις τελευταίες ημέρες. Ο γερουσιαστής έκανε επίσης, αναφορά στο προσωπικό ενδιαφέρον του προέδρου Τραμπ για την υπόθεση της «τουρκικής τράπεζας» στο ίδιο τηλεφώνημα, που φαίνεται να σχετίζεται με την δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ και την εμπλοκή του Τούρκου-Ιρανού εμπόρου χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και πελάτη του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι.
Ερωτηματικά για τα κενά ασφαλείας
Το Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη, ότι ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον (τότε) υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον (2017) να ασκήσει επιρροή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να εκπέσει η υπόθεση Ζαράμπ.
Η συζήτηση που είχαν οι Ρώσοι φαρσέρ με τον Γκρέιαμ, που είναι άμεσος πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ και το αυτί του για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, εγείρει επίσης προφανή ερωτηματικά για ενδεχόμενα, αλλά ουσιαστικά κενά ασφάλειας. Η υπόθεση αυτή, ενώ δεν είχε κάποιες συνέπειες για τους φαρσέρ, αποτελεί ένα ουσιαστικό παράδειγμα για την ευκολία με την οποία κακόβουλοι παράγοντες, μπορούν να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες από πολιτικούς. Ο Στολιάροφ έδωσε στο POLITICΟ ένα αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Γκρέιαμ.