Θραύσματα μαγνητικής νάρκης που αφαιρέθηκαν από το τάνκερ Kokuka Courageous μετά την επίθεση που δέχθηκε στη Θάλασσα του Ομάν, παρουσίασε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι φέρουν εκπληκτική ομοιότητα με τις ιρανικές.
Η Ουάσιγκτον, που έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα και τον ρόλο της στις περιφερειακές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το Ιράν κρυβόταν πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις στα δύο τάνκερ, το ιαπωνικής ιδιοκτησίας Kokuka Courageous και το νορβηγικό Front Altair, αλλά και εκείνες του Μαϊου σε άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια.
«Η μαγνητική νάρκη που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είναι αναγνωρίσιμη και επίσης φέρει εκπληκτική ομοιότητα με τις ιρανικές νάρκες που έχουν ήδη εκτεθεί δημοσίως στις ιρανικές στρατιωτικές παρελάσεις», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σον Κίντο, επικεφαλής ομάδας δυτών διάσωσης με εξειδίκευση στις εκρηκτικές ύλες της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (NAVCENT) των ΗΠΑ από τις εγκαταστάσεις της στο λιμάνι της Φουτζέιρα, όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το δεξαμενόπλοιο.
Δεν υπήρξε «ιπτάμενο αντικείμενο»
Η ιαπωνική εταιρεία, στην οποία ανήκει το Kokuka Courageous, έχει πει ότι το πλοίο της υπέστη ζημιές από δύο «ιπτάμενα αντικείμενα», αλλά το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διαφωνεί.
«Η ζημιά στην τρύπα από την έκρηξη συνάδει με επίθεση από μαγνητική νάρκη όχι με ιπτάμενο αντικείμενο, που χτύπησε το τάνκερ», είπε ο Κίντο προσθέτοντας ότι οι τρύπες από καρφιά που είναι ορατές στο κύτος του δεξαμενόπλοιου δείχνουν πώς προσαρμόστηκε πάνω του η νάρκη. Τόνισε δε ότι η τοποθέτησή της πάνω από την ίσαλο γραμμή του πλοίου δείχνει ότι η πρόθεση των δραστών ήταν να μη βυθιστεί το σκάφος.
Βιομετρικά στοιχεία
Ο Κίντο συμπλήρωσε ότι οι εμπειρογνώμονες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που διερευνούν την επίθεση στο Kokura Courageous «συνέλεξαν και βιομετρικά στοιχεία, κυρίως δακτυλικά αποτυπώματα όπως και αποτυπώματα χεριών, τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποινική έρευνα κατά των ατόμων που ευθύνονται». Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με περιφερειακούς εταίρους σε μια κοινή έρευνα, αρνούμενος, πάντως να αποκαλύψει ποιες είναι οι χώρες αυτές.
Ουάσιγκτον και Ριάντ έχουν κατηγορήσει ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας, αν και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πει ότι χρειάζονται πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία, ενώ η Τεχεράνη επιμένει να αρνείται τις αιτιάσεις.