Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν τρία άτομα με την κατηγορία ότι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν στις ΗΠΑ την Αμερικανίδα δημοσιογράφο και ακτιβίστρια ιρανικής καταγωγής, Μασίχ Αλινετζάντ, κατόπιν εντολής της Τεχεράνης.
Ο Χαλίντ Μεντiγιεφ συνελήφθη στις 29 Ιουλίου, οπλισμένος με ένα τουφέκι AK-47 κοντά στο σπίτι της Μασίχ Αλινετζάντ στη Νέα Υόρκη. Η ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλινετζάντ είναι μόνιμα εγκατεστημένη στις ΗΠΑ και ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική της Τεχεράνης.
«Δεν ενεργούσε μόνος του, είχε συνεργούς, τους Ραφάτ Αμίροφ και Πολάντ Ομάροφ, μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης της Ανατολικής Ευρώπης που συνδέεται με το Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ σε συνέντευξη Τύπου.
ΗΠΑ: Συμβόλαιο για τη δολοφονία της 45χρονης ακτιβίστριας
Ο Αμίροφ, ο οποίος ζούσε στο Ιράν και ηγήθηκε αυτής της επιχείρησης, είχε έρθει σε επαφή «με άτομα στο Ιράν για να εκτελέσουν ένα συμβόλαιο δολοφονίας», διευκρίνισε ο υπουργός. Συνελήφθη χθες στις ΗΠΑ και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή αργότερα σήμερα.
Ο Ομάροφ συνελήφθη στην Τσεχία στις 4 Ιανουαρίου μετά από αίτημα των ΗΠΑ και περιμένει να εκδοθεί.
Αυτοί οι δύο άνδρες είχαν οργανώσει την αποστολή 30.000 δολαρίων στον Χαλίντ Μεντiγιεφ, που βρισκόταν στις ΗΠΑ, στον οποίο είχαν ζητήσει πρώτα να παρακολουθήσει τον στόχο τους.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι τέσσερις πράκτορες της ιρανικής κυβέρνησης είχαν ήδη κατηγορηθεί τον Ιούλιο του 2021 για απόπειρα απαγωγής της Μασίχ Αλινετζάντ τρία χρόνια νωρίτερα. Το Ιράν είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση αυτή.
«Δεν θα ανεχτούμε προσπάθειες από μια ξένη κυβέρνηση να φιμώσει ή να βλάψει Αμερικανούς», δήλωσε ο Γκάρλαντ.
Η Μασίχ Αλινετζάντ ενθαρρύνει τις Ιρανές να διαμαρτυρηθούν κατά της υποχρέωσης να φορούν χιτζάμπ στη χώρα τους
Η Μασίχ Αλινετζάντ, 45 ετών, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της το 2009, και είναι γνωστή από το 2014 όταν εγκαινίασε το κίνημα "mystealthyfreedom" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενθαρρύνοντας τις Ιρανές να διαμαρτυρηθούν κατά της υποχρέωσης να φορούν χιτζάπ τους στη χώρα τους.
«Μόλις έμαθα (…) ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους τρεις άνδρες που προσέλαβε το ιρανικό καθεστώς για να με σκοτώσουν σε αμερικανικό έδαφος. Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης πραγματοποιούν αυτού του είδους τις τρομοκρατικές ενέργειες εδώ και τέσσερις δεκαετίες», σχολίασε η ίδια στο Twitter.
Με 500.000 ακόλουθους στον λογαριασμό της στο Twitter και περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια στο Instagram, όπου η Μασίχ Αλινετζάντ αναδημοσιεύει δεκάδες φωτογραφίες ή βίντεο Ιρανών γυναικών που πετούν τις χιτζάμπ τους κάθε μέρα, καθώς και μερικές φορές βίαιες εικόνες της καταστολής, έχει γίνει μια από τις εκπροσώπους για το κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλόνισε το Ιράν από τον θάνατο της Μασχά Αμινί, 22 ετών, στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών.