Οι ΗΠΑ έστειλαν ένα ακόμη αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για ένα ιδιαίτερα προκλητικό βήμα.
Την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε το θερμόμετρο της έντασης, όταν δήλωσε στο Anadolu ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Πάφου. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας οδεύει προς την ίδια περιοχή.
Σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προκλητικό βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή, ενώ υπενθύμισε προηγούμενη τοποθέτηση στην οποία είχε εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Πιο συγκεκριμένα, όταν κλήθηκε από την ιστοσελίδα Hellas Journal να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: «Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή. Εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση».
Πηγές ΥΠΕΞ: Η Αγκυρα γίνεται απρόβλεπτη
Στο μεταξύ, ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η Τουρκία πιέζεται και γίνεται απρόβλεπτη, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.
Το Σάββατο, η Αγκυρα ξέσπασε με οργή κατά των Med 7, για τη σαφή υποστήριξη της Κύπρου για το ζήτημα των γεωτρήσεων. Οι επτά χώρες του ευρωπαϊκού νότου, μετά τη συνάντηση της Μάλτας, κάλεσαν την ΕΕ να λάβει μέτρα σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε αυτή την κοινή διακήρυξη, η Αγκυρα απάντησε με οργή, κατηγορώντας τους Med 7 ότι είναι εκτός τόπου. «Τα σχόλια αυτά αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του ελληνικού διδύμου (δηλ. Αθήνας και Λευκωσίας) που είναι ασύμβατες με τις αρχές του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχουν καμία αξία ή επίπτωση σε μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δείχνει και τη σημασία της δήλωσης των Med 7, τόσο αναφορικά με τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ, όσο και εις ότι αφορά την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια», σχολίαζαν ελληνικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τον Alpha. «Η Τουρκία, απομονώνεται, πιέζεται με αποτέλεσμα να γίνεται απρόβλεπτη». Τονίζουν, δε, πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τους εταίρους και συμμάχους της στην περιοχή», σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι.