Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τη Ρωσία ότι δεν θα επανενταχθούν στη Συνθήκη των Ανοιχτών Ουρανών, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η Συνθήκη αυτή, που συνήφθη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, επέτρεπε στα κράτη που την είχαν κυρώσει να εκτελούν πτήσεις παρατήρησης με άοπλα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο των υπολοίπων.
Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη στα τέλη Νοεμβρίου 2020, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία επέβαλε περιορισμούς στην εφαρμογή της, ιδίως στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η υφυπουργός Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν διεμήνυσε στη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ δεν θα επανέλθουν στη Συνθήκη.
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιανουάριο, από την πλευρά της, την αποχώρησή της από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» («Open Skies»), λέγοντας ότι η συνθήκη που επιτρέπει την πραγματοποίηση άοπλων πτήσεων επιτήρησης πάνω από τις χώρες-μέλη έχει πληγεί σοβαρά από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την εν λόγω απόφαση ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν με εντολή Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη Συνθήκη των Ανοιχτών Ουρανών τον Νοέμβριο, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβιάζει, κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε.
Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Μόσχα είχε κάνει στα άλλα μέλη «συγκεκριμένες προτάσεις, που ανταποκρίνονται στις θέσεις της Συνθήκης, για να συνεχίσει να είναι βιώσιμη», αλλά οι προτάσεις αυτές «δεν έτυχαν υποστήριξης εκ μέρους των συμμάχων των ΗΠΑ».
Τι προβλέπει η Συνθήκη των «Ανοιχτών Ουρανών»
Η Συνθήκη υπεγράφη την 1η Ιανουαρίου 2002 και σε αυτή συμμετείχαν 34 χώρες. Σε αυτήν καταρτίζεται το πρόγραμμα πτήσεων μη οπλισμένων πτήσεων παρακολούθησης για όλη την επικράτεια των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή.
Η αρχική ιδέα αφορούσε στην προτροπή των χωρών να επιτρέψουν η μία στην άλλη την παρακολούθηση από αέρος των εδαφών τους, προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και εχθρικές ενέργειες μεταξύ τους.
Στη Συνθήκη συμμετέχει και η Ελλάδα (όπως και η Τουρκία), καθώς και ένας σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών χωρών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr