ΗΠΑ: Στραπάτσο για τον Ρεπουμπλικανό Μακάρθι -Απέτυχε σε τρεις ψηφοφορίες να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Στραπάτσο για τον Ρεπουμπλικανό Μακάρθι -Απέτυχε σε τρεις ψηφοφορίες να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής

O Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι
O Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι / Φωτογραφία: AP Photo/Alex Brandon
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ βυθίστηκε στο χάος κατά την πρώτη του συνεδρίαση την Τρίτη, καθώς οι αντάρτες δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι κινήθηκαν για να εμποδίσουν τον προτεινόμενο του κόμματος Κέβιν Μακάρθι να γίνει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των εργασιών της χθες Τρίτη χωρίς να καταφέρει να εκλέξει τον πρόεδρό της, κάτι άνευ προηγουμένου τα τελευταία 100 χρόνια, καθώς ο Μακάρθι απέτυχε στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 218 ψήφους για να εκλεγεί, μολονότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή  των Αντιπροσώπων. Στις δύο πρώτες ψηφοφορίες έλαβε 203 ψήφους και στην τρίτη πήρε μόλις 202 ψήφους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι η πρώτη φορά από το 1923 που δεν εκλέγεται νέος πρόεδρος του σώματος από την πρώτη ημέρα. Τότε, για να εκλεγεί ο Ρεπουμπλικάνος Φρέντερικ Τζιλέτ είχαν χρειαστεί όχι λιγότερες από εννιά ψηφοφορίες. Το σώμα συνεδριάζει εκ νέου σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι tοπική ώρα( στις 19:00 ώρα Ελλάδας).

Ο βουλευτής της Καλιφόρνια χρειαζόταν απλή πλειοψηφία για να εκλεγεί ως ο κορυφαίος νομοθέτης της Ουάσιγκτον, ο οποίος προεδρεύει των επιχειρήσεων της Βουλής και είναι δεύτερος στη σειρά για την προεδρία της χώρας.

Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι απέτυχαν να εκλέξουν πρόεδρο στους τρεις πρώτους γύρους της ψηφοφορίας για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα. Kι αντί να γιορτάσουν τον έλεγχο της Βουλής, οι Ρεπουμπλικανοί αντιμετωπίζουν μια σκληρή μάχη για να εκλέξουν έναν πρόεδρο, που θα μπορούσε να εμβαθύνει περαιτέρω τις εσωτερικές διαιρέσεις - και να απειλήσει την πολιτική σταδιοδρομία του ΜακΚάρθι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 57χρονος πολιτικός χρειαζόταν 218 ψήφους, οι οποίες αντιστράφηκαν σε μια περιορισμένη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών με 222-212 μετά τις περσινές ενδιάμεσες εκλογές. Αλλά δεν κατάφερε να πείσει τους αντάρτες του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων αρκετών επιφανών συμμάχων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και σοκαρίστηκε από τα 19 «όχι» από την παράταξη του.

Προαναγγελθείσα κρίση

Οι χθεσινές εντάσεις δεν εξέπληξαν κανέναν, επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Los Angeles Times που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο. Αρκετοί συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι διεμήνυαν για εβδομάδες πως θα εναντιώνονταν στον κ. Μακάρθι. Είναι ασαφές αν η διένεξη μπορεί να επιλυθεί άμεσα.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί χαοτική αρχή στη θητεία της νέας κάτω Βουλής, καθυστερεί ψηφοφορίες για τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία του 118ου Κογκρέσου και την ορκωμοσία των νέων μελών.

Σύμφωνα με το Reuters σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι προωθούν εναλλακτική υποψηφιότητα, αυτή του 58χρονου Τζιμ Τζόρνταν, που αντιπροσωπεύει το Οχάιο και είναι μέγας υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι ο ενδιαφερόμενος τάχθηκε υπέρ του Μακάρθι. Τον Τζόρνταν ψήφισαν 20 Ρεπουμπλικάνοι — λιγότεροι από το ένα δέκατο εξ όσων ψήφισαν τον Κέβιν Μακάρθι- αριθμός, ωστόσο, αρκετός για να αποτρέψει την εκλογή του δεύτερου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι ο Μακάρθι θα πρέπει να κάνει μια συμφωνία για να πείσει ορισμένους Δημοκρατικούς να αποχωρήσουν από το βήμα μετά από πολλές ψηφοφορίες.

Άλλοι, όπως ο βουλευτής Ντον Μπέικον, έχουν υποστηρίξει ότι εάν οι συντηρητικοί μπλοκάρουν τον Μακάρθ, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με μια ομάδα κεντρώων Δημοκρατικών για να εκλέξουν έναν πιο μετριοπαθή Ρεπουμπλικανό.

Προς το παρόν, οι Δημοκρατικοί δεν σχεδιάζουν να παρέμβουν για να βοηθήσουν τον ΜακΚάρθι ή κάποιον άλλο Ρεπουμπλικανό, καθώς το κόμμα τους καταρρέει. Αλλά υπήρξαν ήρεμες συζητήσεις για το τι θα μπορούσαν να αποσπάσουν από τους Ρεπουμπλικανούς εάν η μάχη της εκλογής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων φθάσει σε οριακό σημείο. Κάποιοι συζητούν ακόμη και σχέδια για μια πιθανή συμφωνία κατανομής της εξουσίας - ένα σενάριο που αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι περιέγραψαν ως παράξενο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ