Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και να «παγώσουν» οι γραμμές του μετώπου με την Ουκρανία, μεταδίδει η Washington Post.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις, αναφέρει πως οι αμερικανικές προτάσεις παρουσιάστηκαν στους Ουκρανούς την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.
Η Κριμαία, η χερσόνησος στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα, ελέγχεται ουσιαστικά από τη Ρωσία ήδη από το 2014, χωρίς βεβαίως μέχρι τώρα η κατάσταση αυτή να έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με την Washington Post, ελπίζουν να εξασφαλίσουν εγγυήσεις ασφαλείας και προγράμματα ανοικοδόμησης για τη δοκιμαζόμενη χώρα, ως αντάλλαγμα για πιθανές εδαφικές παραχωρήσεις.
Οι προτάσεις των ΗΠΑ, που παρουσιάστηκαν στην Ουκρανία στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνουν την επίσημη αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της προσαρτημένης Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος και την πιθανή άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας, πάντα σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.
Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα θα έβαζε τέλος στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, σε μια χρονική στιγμή που ο ρωσικός στρατός φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο πεδίο της μάχης, με δεδομένη την σημαντική του υπεροχή σε στρατεύματα και εξοπλισμό.
Η διαφορά «de facto» και «de jure» κρίσιμη για τους Ουκρανούς
Το αμερικανικό σχέδιο βρίσκεται σε διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης σε Κίεβο και Μόσχα. Μάλιστα δημοσίευμα του nypost, επικαλείται Ουκρανό αξιωματούχο που υποστηρίζει πως η χώρα του θα μπορούσε να δεχθεί «de facto» κατοχή της Κριμαίας από την Ρωσία αλλά όχι «de jure».
«Το “de facto” σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε πως οι Ρώσοι κατέχουν αυτή τη γη, αλλά δεν λέμε ότι [η Ουκρανία] την παραχωρεί για πάντα», είπε. «Το “de jure” σημαίνει ότι αποδεχόμαστε πως [οι Ρώσοι] την απέσπασαν και δεν θα την ξαναδούμε ποτέ», εμφανίζεται να λέει η συγκεκριμένη πηγή.
Ζελένσκι: «Ναι» σε συνομιλίες με τη Μόσχα μετά από κατάπαυση του πυρός
Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, υπό οποιαδήποτε μορφή, από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.
«Μετά την εκεχειρία, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε (σ.σ.: στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων) υπό οποιοδήποτε σχήμα ώστε να μην υπάρχουν αδιέξοδα», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.