Καθοριστικές ίσως αποδειχθούν οι επόμενες ημέρες για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αφού οι ΗΠΑ ασκούν μεγάλη πίεση για επίτευξη συμφωνίας και πλησιάζει η 80ή επέτειος από την ήττα του ναζισμού.
Κάθε χρόνο η 8η Μαΐου είναι μια σημαντική ημέρα για την Ευρώπη, καθώς γιορτάζεται το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Γηραιά Ήπειρο. Πρόκειται για μία επέτειο που γιορτάζεται τόσο στη δυτική Ευρώπη όσο και στη Ρωσία.
Συνεπώς, την επόμενη Πέμπτη, που συμπληρώνονται 80 χρόνια, η ημέρα αποκτά ειδικό συμβολικό φορτίο για την παγκόσμια κοινότητα και η επίτευξη μίας πιθανής συμφωνίας ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία θα μπορούσε να περάσει ένα μήνυμα ελπίδας σε όλο τον πλανήτη.
Την 80ή επέτειο συνέδεσε με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοινώνοντας το πρωί της Δευτέρας τριήμερη εκεχειρία για τις 8-10 Μαΐου. Η κίνηση αυτή βέβαια κρίθηκε ως μη επαρκής από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέσω της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου όχι μόνο δήλωσε την επιθυμία του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αλλά εξέφρασε και δυσαρέσκεια τόσο προς τον Πούτιν όσο και προς τον Ζελένσκι.
Το Κίεβο μπήκε σε αυτή την ανταλλαγή δηλώσεων προσπαθώντας να καθησυχάσει την Ουάσιγκτον. Αρχικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε πως Ουκρανία και ΗΠΑ εργάζονται εντατικά προκειμένου η συμφωνία για την εκμετάλλευση των ορυκτών να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Στη συνέχεια, ακριβώς στο πνεύμα των δηλώσεων Τραμπ για «μόνιμη» ειρήνη, ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Αντίι Γερμάκ, τόνισε πως η Ουκρανία χρειάζεται μια «σωστή» κατάπαυση του πυρός. Ακολούθησε ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, που είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα πως «ο κόσμος δεν θέλει να περιμένει μέχρι τις 8 Μαΐου για την ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός».
«Δίνουμε περισσότερη αξία στις ανθρώπινες ζωές, όχι στις παρελάσεις. Πιστεύουμε πως ο κόσμος θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε μέχρι τις 8 Μαΐου. Και η κατάπαυση του πυρός δεν θα πρέπει να είναι για λίγες ημέρες και να ξαναρχίσουν οι σκοτωμοί μετά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Καθώς η Ουκρανία φαίνεται να συντάσσεται με τις αμερικανικές θέσεις -χωρίς βέβαια να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της παραχώρησης εδαφών, το οποίο ο Τραμπ κρίνει ως απαραίτητο για την επίτευξη μίας συμφωνίας-, η πίεση των ΗΠΑ κατευθύνθηκε αποκλειστικά προς τη Ρωσία.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο από τη συνομιλία που είχε την Κυριακή με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου του μίλησε για την ανάγκη να λάβει τέλος ο «παράλογος πόλεμος».
Οι εξελίξεις στο «ουκρανικό» ζήτημα αναμένονται καταιγιστικές τις επόμενες ημέρες, καθώς η επίτευξη συμφωνίας έχει αποδειχθεί το προηγούμενο διάστημα δισεπίλυτη εξίσωση, με πολλούς παράγοντες.