Ανακούφιση προκάλεσε σε πολλές οικογένειες με μωρά στις ΗΠΑ η έλευση στη χώρα περίπου 95.000 κουτιών βρεφικού γάλακτος από την Αυστραλία την Κυριακή (12/6).
Αρκετοί γονείς στις ΗΠΑ το προηγούμενο διάστημα έδωσαν αγώνα για να αποκτήσουν βρεφικό γάλα, προκειμένου να το προσφέρουν στα μωρά τους, με το προϊόν να είναι σε έλλειψη.
Τελικά, μια λύση βρέθηκε με τη συμφωνία που υπέγραψε η Bubs Australia με τις αμερικανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ Kroger Co. και Albertsons Companies για την εισαγωγή των σκευασμάτων, στο πλαίσιο της τέταρτης πτήσης της Operation Fly Formula.
ΗΠΑ: Η έλλειψη βρεφικού γάλακτος μετατρέπεται σε πολιτική κρίση
Τα γάλατα αυτά έφτασαν επί αμερικανικού εδάφους και συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες την Κυριακή (12/6). Αυτή ήταν η μια από τις δύο πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ για τα συγκεκριμένα προϊόντα της Bubs το τελευταίο διάστημα. Η άλλη είναι την Πέμπτη στο Κολόμπους του Οχάιο.
Και οι δύο αποστολές μαζί θα μεταφέρουν περισσότερες από 4 εκατομμύρια συσκευασίες 8 ουγγιών, ή 380.000 λίβρες, βρεφικής φόρμουλας στα ράφια Albertsons και Kroger έως και τις 20 Ιουνίου.
ΗΠΑ: Η έλλειψη βρεφικού γάλακτος μετατράπηκε σε μίνι πολιτική κρίση
Το προηγούμενο διάστημα η έλλειψη βρεφικού γάλακτος είχε δημιουργήσει μια μίνι πολιτική κρίση στις ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να αναγκάζεται στη λήψη δραστικών μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Datasembly, ως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου περισσότερο από το 40% των πιο δημοφιλών ειδών βρεφικού γάλακτος είχε εξαντληθεί από τα καταστήματα σε όλη τη χώρα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την αναστολή της λειτουργίας ενός εργοστασίου της εταιρείας Abbott τον προηγούμενο Φεβρουάριο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε εξετάσει -μεταξύ άλλων- να αυξήσει τις εισαγωγές βρεφικού γάλακτος, την ώρα που οι ΗΠΑ παράγουν το 98% του γάλακτος που καταναλώνουν. Όπως αποδείχθηκε, αυτή ήταν μια αναγκαία λύση...
Ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων και παραγωγούς βρεφικού γάλακτος, με τους οποίους είχε «παραγωγικές και ενθαρρυντικές» συνομιλίες -όπως είχε αναφέρει αξιωματούχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έσπευσαν να επικρίνουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με τη βουλευτή Ελίζ Στεφανίκ να δηλώνει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι επικοινώνησε με τις ομοσπονδιακές Αρχές ήδη από τον Φεβρουάριο. «Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει σχέδιο. Όταν θέσαμε το ερώτημα στον Λευκό Οίκο σχετικά με τις ελλείψεις, γέλασαν», είχε δηλώσει.
Ο Ράντι Φίνστρα, κοινοβουλευτικός της Άιοβα, είχε αναφέρει ότι στην περιοχή του οικογένειες «διανύουν 50, 75 έως και 100 μίλια (μια απόσταση 80 με 160 χιλιόμετρα) προσπαθώντας να βρουν» βρεφικό γάλα.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόζι, είχε εμφανιστεί έξαλλη με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί: «Αυτήν τη στιγμή παιδιά πεινούν, παιδιά κλαίνε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τώρα».
Μεγάλη απόσυρση σε βρεφικά γάλατα λόγω θανάτων βρεφών
Στις 17 Φεβρουαρίου, μετά τον θάνατο δύο βρεφών, η εταιρεία Abbot ανακοίνωσε την ότι «ανακαλεί εθελοντικά» όλα τα γάλατα σκόνη που παράγονται από το εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν, ανάμεσά τους και το Similac, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια οικογένειες στις ΗΠΑ.
Έπειτα από έρευνα, εντοπίστηκε το προβληματικό γάλα, αλλά η όλη αυτή κατάσταση επιδείνωσε τις σοβαρές ελλείψεις που είχαν δημιουργήσει γενικότερα τα ζητήματα που εντοπίζονται στην αλυσίδα ανεφοδιασμού των ΗΠΑ, όπως και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.