Εκατοντάδες συλλήψεις, αστυνομικοί αντιμέτωποι με οργισμένους φοιτητές: η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη σήμερα στα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς εντείνονται οι κινητοποιήσεις εναντίον του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, από το Όστιν στη Βοστόνη, στο Σικάγο και την Ατλάντα, το κίνημα των φιλοπαλαιστίνιων Αμερικανών φοιτητών γιγαντώνεται ώρα με την ώρα.
Το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια ή το Πρίνστον είναι ορισμένα από τα πλέον περίβλεπτα πανεπιστήμια στον κόσμο που επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις.
Το σκηνικό σε ολόκληρη τη χώρα επαναλαμβάνεται: φοιτητές εγκαθιστούν σκηνές στα πανεπιστήμιά τους για να καταγγείλουν τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Κατόπιν απομακρύνονται από αστυνομικούς, συχνά με βίαιο τρόπο, έπειτα από αίτημα των διοικήσεων των πανεπιστημίων.
Χθες το βράδυ περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν κοντά στο Πανεπιστήμιο Έμερσον, στη Βοστόνη. Σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, έφιπποι αστυνομικοί συνέλαβαν φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν.
Σήμερα το πρωί ήταν η σειρά των φοιτητών του πανεπιστημίου Έμορι στην Ατλάντα, στις νότιες ΗΠΑ, που απομακρύνθηκαν με βία από την αστυνομία.
Εν τούτοις, το κίνημα μεγαλώνει.
Νωρίς σήμερα, ένας νέος καταυλισμός στήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου θα πραγματοποιηθεί αργότερα μια διαδήλωση.
Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ένα μπρούτζινο άγαλμα του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, από τον οποίο πήρε το όνομά του το πανεπιστήμιο και η πόλη, με μια παλαιστινιακή σημαία στο μέτωπό του. Στη βάση του αγάλματος διακρίνονται περισσότερες από 10 σκηνές που έχουν εγκαταστήσει διαδηλωτές.
Εθνοφρουρά
«Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα κοιμούνται στο κρύο κάθε νύχτα χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα ή σε ένα καταφύγιο» εξήγησε ο Γιάζεν, ένας Αμερικανοπαλαιστίνιος φοιτητής στη Νέα Υόρκη, για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του σε αυτό το κίνημα.
Πάνω από μία εβδομάδα, ο 23χρονος φοιτητής κοιμάται κάθε νύχτα έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Από αυτό το πανεπιστήμιο ξεκίνησε, πριν από περίπου μία εβδομάδα, το κίνημα διαμαρτυρίας, προτού εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, χάρη κυρίως στην κινητοποίηση των φοιτητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Χθες, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου απείλησε να ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να κινητοποιήσει την εθνοφρουρά στα πανεπιστήμια, τα οποία βρίσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο, στο έλεος ενός «ιού αντισημιτισμού».
Μια μερίδα της αμερικανικής κοινωνίας κατηγορεί τα πανεπιστήμια για αντισιωνισμό, κατηγορίες που στοίχισαν τις θέσεις τους αυτόν τον χειμώνα στους πρυτάνεις του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Στο μεταξύ, η προειδοποίηση του Μάικ Τζόνσον ξυπνά οδυνηρές μνήμες στις ΗΠΑ: την 4η Μαΐου του 1970, η Εθνοφρουρά του Οχάιο είχε ανοίξει πυρ στο Πανεπιστήμιο Κεντ Στέιτ εναντίον διαδηλωτών κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Τέσσερις φοιτητές σκοτώθηκαν.
Ο Λευκός Οίκος, προς το παρόν, αποφεύγει να αναφέρει αυτό το σενάριο, διαβεβαιώνοντας ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος ελπίζει να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, «στηρίζει την ελευθερία της έκφρασης, τον δημόσιο διάλογο και τη μη διάκριση» στα πανεπιστήμια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ