Οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν», παρά τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.
Όπως δήλωσε στο MSNBC ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, «δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν. Δεν επιζητούμε κλιμάκωση και δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κλιμάκωση πέρα από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες».
Υεμένη: Πληροφορίες για «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στο λιμάνι του Άντεν
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) έλαβε την Παρασκευή (12/1) πληροφορίες για ένα συμβάν που σημειώθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Υεμένης.
Σύμφωνα με την αναφορά που έλαβε η UKMTO, ένα συμβάν συνέβη περίπου 90 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού Άντεν, προσθέτοντας ότι οι Αρχές διεξάγουν έρευνα.
Η αναφορά έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης σε αυτήν τη ζωτικής σημασίας θαλάσσια περιοχή για το εμπόριο μετά τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης (11/1) ως απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα
Υεμένη: Τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στους αντάρτες Χούθι ήταν μια «απάντηση στις επιθέσεις σε πλοία»
Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη αποτελούν μια «απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις» του σιιτικού αντάρτικου κινήματος στη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία υεμενίτικη κυβέρνηση πρόσθεσε ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι φέρουν την ευθύνη ότι σέρνουν αυτή τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου σε πεδίο στρατιωτικής σύγκρουσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Υεμένη παραμένει βυθισμένη στη δίνη εμφυλίου πολέμου από το 2014, καθώς οι Χούθι πολεμούν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας. Στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία επενέβη στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015, προς υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων.
Οι αντάρτες, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, έχουν έρθει στο διεθνές προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες διότι εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ ή έχουν προορισμό ισραηλινά λιμάνια, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.