Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο τον κενυάτη ομόλογό του Ουίλιαμ Ρούτο, τον οποίο θεωρεί προνομιούχο σύμμαχο στην αφρικανική ήπειρο, την οποία «εποφθαλμιούν» Ρωσία και Κίνα.
Θέλοντας να υπογραμμίσει τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να προάγει την Κένυα σε «μείζονα σύμμαχο εκτός του ΝΑΤΟ». Είναι το επιστέγασμα πολλών ετών συνεργασίας σε διάφορους τομείς, είπε ο Τζο Μπάιντεν, κάνοντας αναφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Αφρική, στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην Αϊτή και στην υποστήριξη της Ουκρανίας.
Η Κένυα είναι η πρώτη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής που χαρακτηρίζεται επισήμως μείζων σύμμαχος των ΗΠΑ εκτός του ΝΑΤΟ, τίτλος που συνεπάγεται προνομιακή μεταχείριση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Επί του παρόντος, αυτήν την προνομιακή σχέση απολαμβάνουν το Ισραήλ, το Κατάρ και άλλες 16 χώρες.
ΗΠΑ και Κένυα ενώνονται από τις ίδιες δημοκρατικές αξίες, λέει ο Μπάιντεν
«Μπορεί να μας χωρίζει μεγάλη απόσταση, αλλά μας ενώνουν οι ίδιες δημοκρατικές αξίες», είπε ο Μπάιντεν στον Ρούτο, επισημαίνοντας πως συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κένυας.
Από την πλευρά του ο Ρούτο αποκάλεσε τον Μπάιντεν «ισχυρό και αφοσιωμένο φίλο» της Κένυας και της αφρικανικής ηπείρου, συμπληρώνοντας ότι θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή για τις ΗΠΑ «να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Αφρική».
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη αφρικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο από το 2008, καθώς η Ουάσινγκτον φιλοδοξεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με αφρικανικά κράτη.
Η κρίση στην Αϊτή ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο ηγέτες. Το επόμενο διάστημα στην φτωχή χώρα της Καραϊβικής θα αναπτυχθεί πολυεθνική δύναμη ασφαλείας υπό την ηγεσία της Κένυας προκειμένου να βοηθήσει τις αρχές της Αϊτής να αντιμετωπίσουν τις συμμορίες που ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.
Σε κοινή δήλωσή τους, Μπάιντεν και Ρούτο αναφέρουν επίσης ότι θα συνεργαστούν για να στηρίξουν την κυβέρνηση της Σομαλίας στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, ενώ ζητούν από τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ