Ενα θυμωμένο πλήθος στριμώχνεται μπροστά στις πόρτες της κατοικίας του κυβερνήτη του Οχάιο, Mike DeWine, στις ΗΠΑ. Με ζωγραφισμένη τη μοχθηρία στα πρόσωπά τους, βρίσκονται πίσω από τα τζάμια της εισόδου.
Διακρίνεται μια αμερικανική σημαία, καπέλα με το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, ένα μεγάφωνο και μια μάσκα του Γκάι Φοκς, μια ιστορική φιγούρα του αντισυστήματος που έχουν υιοθετήσει και οι Anonymous.
Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε από το εσωτερικό του κτιρίου και συνοψίζει τον πυρετό που συγκλονίζει ένα μέρος των αμερικανικών Πολιτειών, όπου μια μειονότητα που ανήκει στην δεξιά της δεξιάς απαιτεί, στο όνομα της ελευθερίας όπως εκείνη την ορίζει, να ανοίξουν άμεσα τα καταστήματα που έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο,τι κι αν αυτό κοστίσει.
Αυτός ο πυρετός εξαπλώθηκε και σε άλλες Πολιτείες. Το πρωί της Παρασκευής ο ίδιος ο Τραμπ είχε αναρτήσει ένα πηρούνι στον λογαριασμό του στο Twitter. Έβαλε στο στόχαστρο τους κυβερνήτες των Πολιτειών που είναι Δημοκράτες κυρίως, και Ρεπουμπλικανοί δευτερευόντως και διστάζουν να άρουν τα μέτρα περιορισμού. Αποτέλεσμα, περίπου 400 άτομα διαδήλωσαν, πεζοί ή μέσα στο αυτοκίνητά τους, μπροστά στο κοινοβούλιο της πρωτεύουσας του New Hampshire (1,3 εκατομμύρια κάτοικοι), επειδή ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Chris Sununu επέβαλε συνέχιση της καραντίνας ως τις 4 Μαίου.
«Οι αριθμοί λένε ψέμματα», έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών, οι οποίοι αψήφησαν τις οδηγίες και δεν τηρούσαν τα δύο μέτρα απόσταση. Ανάμεσά τους βρίσκονταν οπλισμένοι άνδρες ή άλλοι με κουκούλες, ένα είδος παραστρατιωτικής οργάνωσης. «Οι αριθμοί δεν δικαιολογούν τα δρακόντεια μέτρα της καραντίνας που έχουμε στο New Hampshire », δηλώνει ο Skip Murphy, 63 ετών, ο οποίος παρουσιάζεται ως ψηφοφόρος του Ντόναλντ Τραμπ.
Στην Annapolis, πρωτεύουσα του Maryland, οι διαδηλωτές έμειναν στα αυτοκίνητά τους και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέτρησε τουλάχιστον 200 άτομα μπροστά στο τοπικό κοινοβούλιο. «Και η φτώχεια σκοτώνει, επίσης», έγραφε ένα πανό, «Δεν θα υπακούσω σε παράνομες αποφάσεις», ανέφερε ένα άλλο. Στο Οστιν, πρωτεύουσα του Τέξας, περίπου 200 διαδήλωναν, χωρίς κανένα μέτρο απόστασης μεταξύ τους. Στα συνθήματα που φώναζαν κατήγγειλαν «την οικονομική κατάρρευση», η οποία όπως έλεγαν επισπεύστηκε από το πάγωμα όλων των δραστηριοτήτων. Διαδηλωτές εμφανίστηκαν επίσης στην Καλιφόρνια, στην Ιντιάνα, στη Νεβάδα και στο Ουισκόνσιν, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.
22 εκατομμύρια Αμερικανοί άνεργοι
Η καραντίνα εκτόξευσε τον αριθμό των ανέργων στις ΗΠΑ και σε έναν μήνα περίπου 22 εκατομμύρια Αμερικανοί γράφτηκαν στο ταμείο ανεργίας, ενώ πολλοί άνθρωποι έχασαν το εισόδημά τους. Ο Alex Jones, ιδρυτής του συνωμοσιολογικού σάιτ της ακροδεξιάς, InfoWars, ήταν επικεφαλής της διαδήλωσης στο Οστιν στην οποία κατέφθασε πάνω σε ένα είδος τανκ, χειροκροτούμενος από τους παρισταμένους.
Αυτές οι συγκεντρώσεις γέμισαν από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και από ανθρώπους που είχαν κυρίως οικονομικά κριτήρια. Η Ντολόρες, μια κομμώτρια που διαδήλωνε στην Annapolis, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν μπορεί πλέον να εργαστεί και δεν παίρνει κανένα κυβερνητικό επίδομα επειδή είναι ιδιοκτήτρια και όχι εργαζόμενη. «Πρέπει να σώσω την επιχείρησή μου, πρέπει να δουλέψω για να ζήσω, αλλιώς θα πεθάνω», δήλωσε.
«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εργαστούν, το δικαίωμα να φάνε, το δικαίωμα να συγκεντρώνονται ελεύθερα και αυτά τα δικαιώματα δεν μπορούν να αρθούν στο όνομα μια χαζής επιστήμης . Δεν είμαι γιατρός αλλά ξέρω να λογαριάζω και τελικά οι αριθμοί δεν είναι τόσο ανησυχητικοί», δηλώνει η Amira Abuzeid, νοικοκυρά.
37 000 νεκροί στις ΗΠΑ
Αυτές οι διαδηλώσεις πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ημέρες, παρότι οι ΗΠΑ επλήγησαν βαριά από τον Covid-19 με πάνω από 715 000 κρούσματα και 37 000 νεκρούς. Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στο Μίτσιγκαν, όπου 3.000 άνθρωποι καταδίκασαν τα μέτρα περιορισμού της κυβερνήτου της πολιτείας Gretchen Whitmer, του Δημοκρατικού κόμματος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την βιασύνη του να ανοίξει εκ νέου την οικονομία, αν και αφήνει στους κυβερνήτες να πάρουν την ευθύνη, κάλεσε την Παρασκευή τρεις Πολιτείες που έχουν Δημοκρατική ηγεσία, το Μίτσιγκαν, την Μινεσότα και την Βιρτζίνια να άρουν τους περιορισμούς. Το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε τους διαδηλωτές λέγοντας ότι «ορισμένοι κυβερνήτες το πήγαν πολύ μακριά».Με τον τρόπο αυτό, ο Τραμπ, παρότι ορισμένες φορές επιλέγει έναν καθησυχαστικό λόγο, προτιμά κυρίως να ρίχνει μπαρούτι στη φωτιά και να διχάζει. Και η κρίση του κορωνοϊού δεν άλλαξε σε τίποτα τη στρατηγική του.
Απέναντι στον Τραμπ ο Κουόμο
Ο Αντριου Κουόμο, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, της πολιτείας που έχει τα περισσότερα θύματα από την επιδημία, επέβαλε καραντίνα ως τις 15 Μαίου, αν και κάλεσε ορισμένες άλλες Πολιτείες, με λιγότερους νεκρούς, να υιοθετήσουν τρόπους επανεκκίνησης της οικονομίας πιο γρήγορα από την Νέα Υόρκη. Καταδίκασε, ωστόσο, τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ και ορισμένων αξιωματούχων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος οι οποίοι επικρίνουν τους κυβερνήτες του Δημοκρατικού κόμματος για τα μέτρα περιορισμού. «Ο αποκλεισμός είναι συναισθηματικά δύσκολος και οικονομικά καταστροφικός. Αλλά πως μπορεί αυτή η κατάσταση να επιδεινωθεί και να επιδεινωθεί γρήγορα; Με το να πολιτικοποιείται αυτό το συναίσθημα. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Κουόμο.