Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρότρυνε την Τρίτη τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν μια νομοθεσία που προστατεύει τα εκλογικά δικαιώματα των μειονοτήτων.
Σε μία ομιλία που είχε στόχο να προωθήσει την υιοθέτηση ομοσπονδιακής νομοθεσίας για την προστασίας του δικαιώματος της ψήφου και να μεταπείσει τους Δημοκρατικούς που αμφισβητούν τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου, ο Μπάιντεν κάλεσε αρκετούς Ρεπουμπλικάνους να επιδείξουν γενναιότητα και να δεσμευτούν στην αλλαγή του κανονισμού της Γερουσίας αναφορικά με την τακτική της κοινοβουλευτικής κωλυσιεργίας (filibuster) προκειμένου να ψηφιστούν νομοσχέδια.
Χαρακτηρίζοντάς τη «μία μάχη για την ψυχή της Αμερικής», εξίσωσε την υιοθέτηση του νομοσχεδίου με τη μάχη που έδωσε κατά των φυλετικών διακρίσεων ο Αιδεσιμότατος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να ισχυρίζεται ότι οι Δημοκρατικοί «του έκλεψαν» τις προεδρικές εκλογές του 2020, μέσω εκλογικής νοθείας, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες που έχουν διενεργηθεί για τους ισχυρισμούς αυτούς δεν έχουν εντοπίσει στοιχεία.
Από τότε οι Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί σε 19 αμερικανικές πολιτείες έχουν ψηφίσει δεκάδες νόμους που καθιστούν πιο δύσκολη την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Οι επικριτές των νόμων αυτών καταγγέλλουν ότι αυτοί στοχοθετούν τις μειονότητες, που ψηφίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ των Δημοκρατικών.
Ο Μπάιντεν τόνισε στους Ρεπουμπλικανούς για το ποια μεριά της ιστορίας θα διαλέξουν
Ο Μπάιντεν είπε την Τρίτη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να διαλέξουν με ποια πλευρά της ιστορίας θέλουν να βρίσκονται, καθώς ο ίδιος παρουσίασε την αντίθεση μεταξύ των ηρώων για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, απέναντι στους πιο ένθερμους υποστηρικτές των διακρίσεων υπέρ των Λευκών.
«Θέλετε να είστε με την πλευρά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ή του Τζορτζ Γουάλας;», αναρωτήθηκε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στον πρώην κυβερνήτη της Αλαμπάμα, που ήταν υποστηρικτής των φυλετικών διακρίσεων.
Ο τόνος της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου, ήταν ίδιος με τις δηλώσεις του για τη συμπλήρωση ενός έτους από τις επιθέσεις στο Καπιτώλιο, αντανακλώντας μία νέα στρατηγική του Λευκού Οίκου, μετά από ένα έτος που επικεντρώθηκε στη συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους. Υποστηρικτές του Τραμπ επιχείρησαν «ένα πραξικόπημα» στις 6 Ιανουαρίου του 2021, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.
«Ούτε ένας Ρεπουμπλικάνος δεν επέδειξε το κουράγιο να ορθώσει το ανάστημά του, μπροστά σε έναν πρόεδρο που ηττήθηκε, προστατεύοντας το δικαίωμα της Αμερικής να ψηφίσει» είπε ο Μπάιντεν. «Ούτε ένας» πρόσθεσε.
Πριν από την έναρξη της ομιλίας του Μπάιντεν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τον ίδιο και την αντιπρόεδρο του, Κάμαλα Χάρις, μπροστά από τον τάφο του Κινγκ. Η οικογένεια του Κίνγκ βρίσκονταν δίπλα, ενώ όλοι τους έσκυψαν τα κεφάλια τους, σε ένδειξη σεβασμού. Ο Μπάιντεν και η Χάρις μίλησαν αργότερα στις κοινές πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις των δύο ιστορικών για τους μαύρους, πανεπιστημίων (Clark Atlanta University και Morehouse College).
Ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει περισσότερα για τα πολιτικά δικαιώματα των μειονοτήτων
Ο Τζέσια Όσμπορν, ένας τελειόφοιτος 21 ετών από το Morehouse, που ανάλογα επιδοκιμάζει και αποδοκιμάζει τις επιλογές του προέδρου Μπάιντεν, δήλωσε ότι ο ίδιος αναγνωρίζει την προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου για την προώθηση του σημαντικού νομοσχεδίου για τα πολιτικά δικαιώματα, ακόμη και υπό την έλλειψη μιας καθορισμένης κοινοβουλευτικής πορείας για το ίδιο νομοσχέδιο. «Δεν θα γίνει μέσα σε μία νύχτα. Δεν υπάρχει ενότητα» παρατήρησε ο Όσμπορν.
Αρκετοί ακτιβιστές δηλώνουν ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερο στη διάρκεια της πρώτης χρονιάς άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του, αναφορικά με την προώθηση μεταρρυθμίσεων, ενώ άλλοι συμπεριλαμβανομένης και της δικηγόρου και ακτιβίστριας από τη Τζόρτζια, Στέισι Έιμπραμς δεν πήγαν στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου.
Ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος, μίλησε με την Έιμπραμς και ότι εκτός ενός μπερδέματος που έγινε στο πρόγραμμά τους, «βρίσκονται στην ίδια σελίδα».
«Ο πρόεδρος κατανοεί σε βάθος ότι το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει» τα νομοθετήματα για εκλογικά δικαιώματα «με τα όποια κοινοβουλευτικά μέτρα απαιτηθούν» δήλωσε η Έιμπραμς, που διεκδικεί για τους Δημοκρατικούς τη θέση του κυβερνήτη στην Τζόρτζια.