Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε την απαγόρευση των τουφεκιών εφόδου και αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στην οπλοκατοχή, καθώς μπήκε στον οικείο ρόλο του ειδικού συμβουλευτικής διαχείρισης πένθους για ένα τραυματισμένο έθνος μετά το μακελειό με 10 νεκρούς στο Κολοράντο.
«Δεν χρειάζεται να περιμένω ούτε ένα λεπτό, πόσω μάλλον άλλη μια ώρα, για να προβώ σε βήματα κοινής λογικής που θα σώσουν ζωές στο μέλλον», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να απαγορεύσουμε τα όπλα εφόδου». «Αυτό δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ένα κομματικό ζήτημα», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο. «Είναι ένα αμερικανικό ζήτημα, που θα σώσει ζωές, ζωές Αμερικανών. Πρέπει να δράσουμε».
«Μπορούμε να απαγορεύσουμε τα όπλα εφόδου και τους γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας σε αυτήν τη χώρα», συμπλήρωσε ο ίδιος. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον για το Κολόμπους του Οχάιο, μια επίσκεψη για την 11η επέτειο από την υπογραφή του νόμου υγειονομικής περίθαλψης Affordable Care Act, γνωστού ως Obamacare.
Το μακελειό της Δευτέρας στο Μπόλντερ του Κολοράντο συνέβη μετά τις επιθέσεις ενόπλου την προηγούμενη εβδομάδα σε κέντρα μασάζ και σπα, με οκτώ θύματα, στην Ατλάντα, φέρνοντας για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο τη βία με χρήση όπλων στις ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν, του οποίου η προσωπική ζωή έχει σημαδευτεί από την απώλεια της πρώτης συζύγου του και δύο παιδιών του, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας ότι αυτός και η σύζυγός του, Τζιλ Μπάιντεν, είναι συντετριμμένοι από τους θανάτους.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος προωθεί τις τελευταίες εβδομάδες το νομοσχέδιο για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας που έχει πληγεί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κύμα μεταναστών κατά μήκος των νότιων συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό. Τώρα, η κυβέρνησή του, που σχηματίστηκε μόλις πριν από δύο μήνες, αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση για να εκπληρώσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου για ένα κανονιστικό πλαίσιο στην οπλοκατοχή.
Οποιαδήποτε προσπάθεια να κινηθούν οι ΗΠΑ προς έναν αυστηρότερο έλεγχο στην οπλοκατοχή, ιστορικά, αποδείχθηκε δύσκολη, με τους Δημοκρατικούς να τάσσονται υπέρ και τους Ρεπουμπλικάνους κατά πλειοψηφία εναντίον.
Μετά το χθεσινό μακελειό, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους βουλευτές και γερουσιαστές να ψηφίσουν νέους περιορισμούς στην οπλοκατοχή, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: «Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να ζούμε τις ζωές μας χωρίς να αναρωτιόμαστε αν η επόμενη βόλτα έξω από το σπίτι μας μπορεί να είναι η τελευταία μας. Πρέπει. Αλλά, στην Αμερική, δεν μπορούμε».