ΗΠΑ-Κίνα: Πρώτη συνομιλία των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών εδώ και ενάμιση χρόνο - iefimerida.gr

ΗΠΑ-Κίνα: Πρώτη συνομιλία των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών εδώ και ενάμιση χρόνο

ΗΠΑ-ΚΙΝΑ
Συνομιλίες ΗΠΑ-ΚΙΝΑ μετά από 1,5 χρόνο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας συνομίλησαν χθες, Τρίτη, για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο, ακόμη μία ένδειξη της επιθυμίας των δύο υπερδυνάμεων να διατηρήσουν τον διάλογο παρά την οξυμμένη ένταση.

Η συνομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Ουάσιγκτον επιδιώκει να ενισχύσει τις στρατιωτικές συμμαχίες της με άλλες χώρες της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού ώστε να αντιταχθεί στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας. Παράλληλα όμως επιθυμεί να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο, με στόχο να πετύχει την αποκλιμάκωση της έντασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο Κινέζος ομόλογός του Ντονγκ Ζουν είχαν τηλεδιάσκεψη, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τις αμυντικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και θέματα περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας», διευκρίνισε στην ανακοίνωση ο Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Όστιν «τόνισε τη σημασία να συνεχίσουν να ανοίγουν στρατιωτικοί δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ των δύο δυνάμεων και «επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρούν με πλήρη ασφάλεια και με υπεύθυνο τρόπο παντού όπου τους επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο».

Στη συνέχεια ο Αμερικανός υπουργός «υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα, την οποία εγγυάται το Διεθνές Δίκαιο, και κυρίως στη Νότια Σινική Θάλασσα».

«Εμπιστοσύνη»

Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Ντονγκ Ζουν ζήτησε να υπάρξει περισσότερη «εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κίνα και οι ΗΠΑ «πρέπει να δουν την ειρήνη σαν το πιο πολύτιμο αγαθό» και «τη σταθερότητα σαν το πιο σημαντικό», υπογράμμισε. «Ο στρατιωτικός τομέας είναι κρίσιμος προκειμένου (…) να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και να αποφευχθούν μεγάλες κρίσεις».

Ωστόσο, ο Ντονγκ Ζουν επανέλαβε τη σταθερή θέση του Πεκίνου έναντι της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της.

«Το θέμα της Ταϊβάν βρίσκεται στο επίκεντρο των θεμελιωδών συμφερόντων της Κίνας, και τα θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας δεν μπορούν να πληγούν», τόνισε.

Παράλληλα, ο Κινέζος υπουργός ζήτησε από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν τη σταθερή θέση της Κίνας» και «να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να προστατεύσουν την περιφερειακή ειρήνη», επεσήμανε ο Ντονγκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προειδοποίηση Μπάιντεν

Η συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση κορυφής στην Ουάσιγκτον μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων στη διάρκεια της οποίας καταδίκασαν «την επικίνδυνη και επιθετική» συμπεριφορά της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σε μια προειδοποίηση που ξεκάθαρα απευθυνόταν στο Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί τις Φιλιππίνες σε περίπτωση που δεχθούν «επίθεση».

Η Κίνα και οι ΗΠΑ πέρασαν μια περίοδο έντονης κρίσης στις αρχές του 2023, αφού ένα κινεζικό αερόστατο πέταξε πάνω από το αμερικανικό έδαφος. Παρά τη σχετική αποκλιμάκωση που ακολούθησε, η ένταση παραμένει οξυμμένη.

Προτού οι ηγέτες των δύο χωρών συμφωνήσουν τον Νοέμβριο στην επανάληψη των στρατιωτικών συνομιλιών, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είχε προειδοποιήσει για τα ατυχήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν λόγω της απουσίας επικοινωνίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας και των ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ Κίνα συνομιλίες διάλογος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ