Ο ανώτατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λιθουανία θα συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης στην ήπειρο «ανεξάρτητα από το ποιος τοποθετεί τι, πού», αναφερόμενος στο κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης, που δημιουργήσαν η Λευκορωσία και η Ρωσία μετά τα ευρείας έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησαν από κοινού.
Ο Κρίστοφερ Καβόλι, Διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF), απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δίνουν μεγάλη προσοχή στο κοινό κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης που δημιούργησαν Ρωσία και Λευκορωσία.
Ο Καβόλι έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Βίλνιους, όπου συζήτησε για την περιφερειακή ασφάλεια με τον Λιθουανό στρατηγό Βαλντεμάρας Ράπσις.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις «Zapad-2021» (Δύση-2021) πραγματοποιήθηκαν στις δυτικές περιοχές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών κοντά στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα η εγγύτητά τους αυτή να αναστατώσει γειτονικές χώρες όπως η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται ότι οι στρατιωτικές αυτές ασκήσεις στρέφονται κατά οποιασδήποτε ξένης δύναμης, ισχυριζόμενος ότι είναι λογικές, δεδομένης της αυξημένης δραστηριότητας του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και των συμμάχων της.
Ερωτηθείς σχετικά με το κοινό κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε από τη Ρωσία και την πρώην σοβιετική σύμμαχο Λευκορωσία, ο Καβόλι απάντησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους «δίνουν μεγάλη προσοχή» σε αυτό το θέμα, στο πλαίσιο της συνολικής παρακολούθησης της εγκατάστασης δυνάμεων εντός της Ευρώπης και στην περιφέρειά της.
«Παρακολουθούμε τα πράγματα και διασφαλίζουμε ότι σε κάθε ενδεχόμενο, ανεξάρτητα από το ποιος εγκαθιστά τι και πού, το λαμβάνουμε υπόψη για να αποτρέπουμε και να συνεχίσουμε να διατηρούμε την ειρήνη στην Ευρώπη» είπε.
Η Ρωσία διατηρεί στενούς στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Λευκορωσία, ενώ οι δυτικές χώρες έχουν εξοστρακίσει τη χώρα από τότε που ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κατέστειλε τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τη νίκη του σε αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές.
Ο Ράπσις δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Καβόλι συζήτησαν «κοινές δράσεις σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει ένα τάγμα στρατευμάτων και εξοπλισμού στη Λιθουανία, συμπεριλαμβανομένων και αρμάτων μάχης Abrams, διαδοχικά από τα τέλη του 2019.
«Συζητήσαμε την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη Λιθουανία, τις κοινές ασκήσεις και τις κοινές δράσεις σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου», δήλωσε ο Ράπσις στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ο Καβόλι τον διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λιθουανία θα ενεργήσουν από κοινού «ενώπιον μιας απειλής».