Οι επιθέσεις σε εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρίας Aramco το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου έριξαν νέο “λάδι στη φωτιά” στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ταξίδεψε εσπευσμένα στη Σαουδική Αραβία προκειμένου Ουάσιγκτον και Ριάντ να συντονίσουν τη δράση τους. Την ίδια ώρα, το Ιράν αρνείται ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις και κατηγορεί τη συμμαχία ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας ότι επιχειρούν να αυξήσουν τις πιέσεις στην Τεχεράνη.
Τα γεγονότα και η αντίδραση των ΗΠΑ
Το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται δύο επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρίας Aramco στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις. Μία από τις εγκαταστάσεις θεωρείται από τα πλέον σημαντικά διυλιστήρια στον κόσμο.
Λίγες ώρες αργότερα οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που παραδοσιακά υποστηρίζονται από το Ιράν, αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αποκλείει την εμπλοκή της Υεμένης και κατηγορεί το Ιράν για την επίθεση. Η Τεχεράνη αρνείται την εμπλοκή της και χαρακτηρίζει «παράλογες» τις κατηγορίες του Αμερικανού ΥΠΕΞ.
Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης δηλώνει ότι αμερικανικά αεροπλανοφόρα βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων.
Ξημερώματα Δευτέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον ξέρει ποιος είναι πίσω από τις επιθέσεις και προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «με το δάκτυλο στην σκανδάλη».
Η Σαουδική Αραβία ανακοινώνει ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με ιρανικά όπλα και δεν προήλθε από την Υεμένη. Παράλληλα, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ διαβεβαίωσε πως το βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των «άνανδρων επιθέσεων». Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί απαντά ότι οι επιθέσεις ήταν μια απάντηση του λαού της Υεμένης στις επιθέσεις που δέχεται καθημερινά στη χώρα του.