Η Νέα Υόρκη είναι πλέον η έκτη Πολιτεία των ΗΠΑ που επιτρέπει τη λεγόμενη κομποστοποίηση των νεκρών, μια διαδικασία που επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να μετατραπεί η σορός τους μετά θάνατος σε λίπασμα και θεωρείται ως φιλική για το περιβάλλον εναλλακτική της ταφής ή της αποτέφρωσης.
Tον Απρίλιο του 2019 η βορειοδυτική Πολιτεία των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον, έγινε η πρώτη στη χώρα, που νομιμοποίησε την κομποστοποίηση νεκρών και ακολούθησαν το Κολοράντο, το Όρεγκον, το Βερμόντ, η Καλιλφόρνια και τώρα πλέον και η Νέα Υόρκη μετά την έγκριση από την προερχόμενη από τους Δημοκρατικούς κυβερνήτη, Κάθι Χότσουλ.
Η διαδικασία της κομποστοποίησης των νεκρών
H διαδικασία της κομποστοποίησης γίνεται σε ειδικές υπέργειες εγκαταστάσεις. Μία σορός τοποθετείται σε ένα κλειστό δοχείο μαζί με επιλεγμένα υλικά όπως ροκανίδια, φύτρα αλφάλφα (μηδική ή πολυετές τριφύλλι) και αχυρόχορτο και σταδιακά αποσυντίθεται υπό τη δράση μικροβίων.
Μετά από μια περίοδο περίπου ενός μήνα - και μια διαδικασία θέρμανσης για την εξάλειψη τυχόν μόλυνσης – οι συγγενείς του θανόντος παραλαμβάνουν το χώμα που προκύπτει και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να φυτέψουν λουλούδια, λαχανικά ή δέντρα.
Μια αμερικανική εταιρεία, η Recompose, είπε ότι με τις υπηρεσίες κομποστοποίηση των νεκρών που προσφέρει μπορεί να εξοικονομήσει έναν τόνο άνθρακα σε σύγκριση με μια αποτέφρωση ή μια παραδοσιακή ταφή. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, επειδή εγκλωβίζουν τη θερμότητα της Γης στο γνωστό φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι παραδοσιακές ταφές που περιλαμβάνουν ένα φέρετρο καταναλώνουν επίσης ξύλο, γη και άλλους φυσικούς πόρους.
Οι υποστηρικτές της κομποστοποίησης των νεκρών λένε ότι δεν είναι μόνον μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, αλλά και μια πιο πρακτική ειδικά σε πόλεις, όπου είναι περιορισμένοι οι διαθέσιμοι για νεκροταφεία χώροι.
Τα ηθικά διλήμματα
Για ορισμένους, ωστόσο, εγείρονται ηθικά διλήμματα με την κομποστοποίηση των νεκρών, αναφορικά με το που καταλήγει το χώμα που προκύπτει.
Επίσκοποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Νέα Υόρκη αντιτάχθηκαν στο σχετικό νόμο σημειώνοντας ότι οι σοροί των νεκρών δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «οικιακά απόβλητα». Ανησυχίες έχουν εκφραστεί και για το κόστος της κομποστοποίησης, αν και η εταιρεία Recompose, που έχει την έδρα της στο Σιάτλ υποστηρίζει ότι το κόστος των 7.000 δολαρίων είναι «συγκρίσιμο» με άλλες επιλογές, καθώς η κηδεία και η ταφή στις ΗΠΑ στοίχιζε κατά μέσο όρο 7.848 δολάρια στις ΗΠΑ και η κηδεία με αποτέφρωση κάπου 6.970 δολάρια. Όσον αφορά στην Ευρώπη, η κομποστοποίηση νεκρών είναι νόμιμη στη Σουηδία, ενώ στη Βρετανία επιτρέπεται η ταφή χωρίς φέρετρο ή σε βιοδιασπώμενο φέρετρο.