Θα υπάρξει σθεναρή και σαφής αντίδραση από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και τη διεθνή κοινότητα σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, προειδοποίησε η Αμερικανίδα υφ. Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν.
«Οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή θα αποτελούσε πλήρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και θα προκαλούσε «άμεση και σθεναρή αντίδραση», είπε η κυρία Σέρμαν η οποία επισκέπτεται τη Σεούλ.
«Όλος ο κόσμος θα αντιδράσει με σθεναρό τρόπο»
«Πιστεύω ότι όχι μόνο η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, αλλά όλος ο κόσμος θα αντιδράσει με σθεναρό και καθαρό τρόπο», πρόσθεσε η ίδια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό της Τσο Χιουν-ντονγκ.
«Είμαστε προετοιμασμένοι» και «θα συνεχίσουμε αύριο την τριμερή συζήτησή μας» με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, πρόσθεσε.
Την προηγουμένη, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε οκτώ εκτοξεύσεις βαλλιστικών τακτικών πυραύλων, σε αντίδραση στην εκτόξευση ομοβροντίας οκτώ βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα την Κυριακή, καθώς η ένταση στην περιοχή συνεχίζει να κλιμακώνεται.
Η Ουάσινγκτον, η Σεούλ και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες πως η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται σύντομα να προχωρήσει στην έβδομη δοκιμή πυρηνικού όπλου στην ιστορία της και την πρώτη έπειτα από πέντε χρόνια.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), επισήμανε εξάλλου ότι οι εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων στη Γιονγκμπιόν προχωρούν.
Η Βόρεια Κορέα πλήττεται από κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το πρώτο που ανακοίνωσε επίσημα τον περασμένο μήνα, κι ως χθες είχε ανακοινώσει πως 4.198.890 από τα περίπου 25 εκατ. πολίτες της εμφάνισαν «πυρετό». Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και ειδικοί τονίζουν ότι οι αριθμοί που ανακοινώνει η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει απαντήσει καν στις προσφορές της Ουάσινγκτον και της Σεούλ να στείλουν βοήθεια, παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η υγειονομική κρίση πιθανόν επιδεινώνεται.
Η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και άλλοι «προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτή, αλλά ελπίζουμε» πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης «θα επικεντρωθεί στο να βοηθήσει τον λαό του να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση που βιώσαμε όλοι και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντί να προχωρά σε προκλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες», νουθέτησε η κυρία Σέρμαν.