O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε για το «τραγικό και ανησυχητικό περιστατικό» που σημειώθηκε την Πέμπτη στη Γάζα με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, κατά τη διάρκεια χωριστών τηλεφωνικών συνομιλιών.
Ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε επίσης τρόπους για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς και μια «άμεση και βιώσιμη» κατάπαυση του πυρός, διαρκείας τουλάχιστον έξι εβδομάδων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 110 Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ περίμεναν την παράδοση επισιτιστικής βοήθειας, αλλά το Ισραήλ αμφισβήτησε τον απολογισμό των θυμάτων και δήλωσε ότι πολλοί παρασύρθηκαν από τα φορτηγά που μετέφεραν τη βοήθεια.
Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι τα γεγονότα στη βόρεια Γάζα, όπου Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας την παράδοση βοήθειας, είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά».
«Αυτό το τελευταίο περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ολίβια Ντάλτον στους δημοσιογράφους, στο προεδρικό αεροσκάφος Αir Force One. «Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για να φθάσει διευρυμένη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», σημείωσε ακόμη.
Κάνοντας λόγο για «απελπιστική κατάσταση», το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζητεί από το Ισραήλ να δώσει «απαντήσεις» μετά τους θανάτους αυτούς, κατά τη διάρκεια διανομής βοήθειας που είχε τραγική κατάληξη.
«Είμαστε σε επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση από νωρίς το πρωί της Πέμτης και καταλαβαίνουμε ότι μια έρευνα είναι σε εξέλιξη. Θα παρακολουθούμε από κοντά την έρευνα αυτή και θα ασκήσουμε πιέσεις για να λάβουμε απαντήσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μάθιου Μίλερ.
Οι ΗΠΑ ζητούν επειγόντως πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη την Πέμπτη στη βόρεια Γάζα, όπου οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι περισσότεροι από 110 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ περίμεναν την παράδοση επισιτιστικής βοήθειας, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι το περιστατικό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να καθιστά σαφές στο Ισραήλ ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας στη Γάζα, πρόσθεσε ο Μίλερ.
Χαμάς: 112 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες
Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι νεκροί ανέρχονται στους 112, με ανθρώπους να ποδοπατούνται και αληθινές σφαίρες να χτυπούν το πλήθος.
Τα ξημερώματα, χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν στην οδό Αλ Ρασίντ, κοντά στον «κυκλικό κόμβο της Ναμπλούς», στη δυτική Γάζα, τη μεγαλύτερη πόλη του θύλακα, όπου οι Παλαιστίνιοι αφηγούνταν ότι έτρωγαν ζωοτροφή ή σκότωναν γαϊδούρια και άλογα για να επιβιώσουν.
Σύμφωνα με μαρτυρίες από τις υπηρεσίες υγείας της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες, που στάθμευαν σε μικρή απόσταση για να προστατεύουν το κονβόι, άνοιξαν πυρ στο πλήθος που κατευθυνόταν προς τα περίπου 30 φορτηγά.
«Καθώς το κονβόι (που είχε αναχωρήσει από τα νότια της Γάζας) μπήκε στο βόρειο τμήμα, χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν στα φορτηγά, κάτι που προκάλεσε ποδοπάτημα, στο οποίο δεκάδες κάτοικοι της Γάζας τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν, ορισμένοι από αυτούς παρασύρθηκαν από τα φορτηγά» υποστήριξε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Στη συνέχεια, ένα μέρος της αυτοκινητοπομπής συνέχισε την πορεία του, αλλά «δεκάδες» άμαχοι βρέθηκαν κοντά στις ισραηλινές δυνάμεις που πυροβόλησαν «προειδοποιητικά» και κατόπιν «άνοιξαν πυρ», συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος.
«Επρόκειτο για περιορισμένα πυρά (…), δεν ήταν ένα μαζικό συμβάν, από τη δική μας σκοπιά», πρόσθεσε.
Αντικρουόμενες εκδοχές
Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «δεκάδες νεκρούς και τραυματίες», που ποδοπατήθηκαν από το πλήθος, το οποίο «περικύκλωσε τα φορτηγά και λεηλάτησε» το φορτίο τους. Δεν έδωσε, όμως, κάποιον απολογισμό των θυμάτων από τους πυροβολισμούς.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, ο ίδιος στρατιωτικός εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε από ποιον οργανισμό προερχόταν η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν τα φορτηγά.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί, ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ότι «καμία υπηρεσία του ΟΗΕ δεν εμπλεκόταν σε αυτήν τη διανομή».
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς αναθεώρησε απόψε τον απολογισμό, κάνοντας λόγο για 112 νεκρούς και 760 τραυματίες στη «σφαγή», όπως τη χαρακτήρισε, στη Λωρίδα της Γάζας.
Την Πέμπτη, οι νεκροί από την έναρξη του πολέμου ξεπέρασαν τις 30.000.
Από την Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι η κυβέρνησή του «επαληθεύει» τις «δύο αντικρουόμενες εκδοχές για το τι συνέβη πραγματικά».
«Πήγα τα ξημερώματα στον κυκλικό κόμβο της Ναμπλούς για να πάρω αλεύρι, επειδή δεν υπάρχει τίποτα στο σπίτι μου και τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα. Γύρω στις 4, τα φορτηγά άρχισαν να πλησιάζουν και (…) ο στρατός εκτόξευσε οβίδες πυροβολικού και άνοιξε πυρ» αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλι Αουάντ Ασκίρ, 54 ετών, που τραυματίστηκε από σφαίρα στο αριστερό πόδι.
«Το χάος»
«Βρισκόμασταν στην οδό Αλ Ρασίντ και ξαφνικά μας επιτέθηκαν τα άρματα. Υπήρχαν δέματα γεμάτα με βοήθεια. Οι άνθρωποι, επειδή δεν έχουν τρόφιμα και αλεύρι, κινήθηκαν γρήγορα προς τα εμπρός για να τα μαζέψουν. Επικρατούσε χάος, υπήρχαν πλήθη ανθρώπων, αλλά οι κατοχικές δυνάμεις συνέχιζαν να μας πυροβολούν, υπήρχαν τόσοι μάρτυρες και θύματα» είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του.
Πτώματα μεταφέρθηκαν με ένα κάρο, που το έσερνε ένα γαϊδουράκι, στον παραλιακό δρόμο της Γάζας, σύμφωνα με συνεργάτη του AFP.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι παλαιστινιακές οργανώσεις κατήγγειλαν αυτό το «ειδεχθές έγκλημα σε βάρος ανυπεράσπιστων πολιτών».