Το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» στις ΗΠΑ τελείωσε -Δύο οικονομολόγοι εξηγούν - iefimerida.gr

Το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» στις ΗΠΑ τελείωσε -Δύο οικονομολόγοι εξηγούν

Εργαζόμενοι σε λάπτοπ
Φωτογραφία: Annie Spratt on Unsplash
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» ταρακούνησε την αγορά εργασίας, δημιουργώντας μια πρωτοφανή κατάσταση που έχρηζε αντιμετώπισης.

Σε ένα σκηνικό παγκόσμιας αβεβαιότητας, όπως αυτό που είχε συνθέσει η πανδημία του κορωνοϊού, εκατομμύρια εργαζόμενοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους.

Στις ΗΠΑ, 47.000.000 άνθρωποι παραιτήθηκαν το 2021 και άλλοι 50.000.000 το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ (BLS).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «έξοδος» ήταν τόσο σημαντική που τον Μάιο του 2021 ο Άντονι Κλοτζ, τότε αναπληρωτής καθηγητής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, επινόησε τον όρο «Μεγάλη παραίτηση» για να δώσει ένα όνομα στην τάση αυτή.

Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό τελείωσε, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Τα στοιχεία του BLS για τις θέσεις εργασίας δείχνουν ότι πλέον οι παραιτήσεις έχουν επιβραδυνθεί και κινούνται στα προ πανδημίας επίπεδα.

«Κοιτάζοντας τους συνολικούς αριθμούς παραιτήσεων και βλέποντας ότι έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι έχει τελειώσει. Δεν πρόκειται φυσικά για μια απλή εκκίνηση και διακοπή, αλλά φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην ουρά της» λέει ο Κλοτζ, ο οποίος είναι πλέον καθηγητής Διοίκησης στο University College London's School of Management.

Μεγάλη Παραίτηση: Πώς εξηγείται το τέλος του φαινομένου

Όπως υποστηρίζει, μια εξήγηση για τον περιορισμό της τάσης στις ΗΠΑ είναι ο αντίκτυπος της τρέχουσας οικονομικής αστάθειας στην αγορά εργασίας, κάτι που δεν αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι που παραιτήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ακόμη και αν θέλετε να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας, κοιτάζετε την αγορά και σκέφτεστε "ίσως δεν θα έπρεπε"», αναφέρει. «Η οικονομία έχει επιβραδυνθεί, υπάρχουν απολύσεις στα πρωτοσέλιδα, προειδοποιήσεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει όλες τις δουλειές μας... Ολα αυτά κάνουν τους ανθρώπους να το σκέφτονται δύο φορές πριν παραιτηθούν από τη δουλειά τους», προσθέτει.

Τα στατιστικά στοιχεία για την πτώση των παραιτήσεων είναι λογικά, σχολιάζει από την πλευρά της η Τζούλια Πόλακ, επικεφαλής οικονομολόγος της ιστοσελίδας θέσεων εργασίας ZipRecruiter, με έδρα την Καλιφόρνια. «Πολλοί από τους ανθρώπους που έλαβαν μια μεγάλη απόφαση για την καριέρα τους έχουν πλέον τακτοποιηθεί σε έναν νέο ρόλο», σημειώνει.

Η Πόλακ αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα που έχει αναλύσει η ZipRecruiter, πολλοί άνθρωποι μεταπήδησαν από λιγότερο επιθυμητούς κλάδους σε πιο περιζήτητους, ένα φαινόμενο που κάποιοι έχουν περιγράψει ως «Μεγάλη Ανακατάταξη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που μπορεί να ήταν ταμίες πριν, έλεγαν: "Για μισό λεπτό, μπορώ να γίνω εκπρόσωπος τηλεφωνικού κέντρου από τον καναπέ μου, με τον σκύλο μου στα πόδια μου και μια τηλεόραση στο background''. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη κινητικότητα, αλλά ήταν ένα άλμα της μιας φοράς», είπε.

«Οι εταιρείες έχουν λάβει πιο σοβαρά υπόψη τους την ευημερία των εργαζομένων τα τελευταία δύο χρόνια»

«Η εργασία για εκατομμύρια ανθρώπους έχει βελτιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Πολλές δουλειές είναι πιο ευέλικτες από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια, σε πολλές δουλειές οι αμοιβές είναι πολύ πιο δίκαιες από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία και σε πολλές περιπτώσεις τα επιδόματα έχουν βελτιωθεί.

»Οι εταιρείες έχουν λάβει πιο σοβαρά υπόψη τους την ευημερία των εργαζομένων τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν επενδύσει πολύ περισσότερο στο να καταστήσουν τους χώρους εργασίας τους πιο περιεκτικούς και ποικιλόμορφους» προσθέτει η επικεφαλής οικονομολόγος της ιστοσελίδας θέσεων εργασίας ZipRecruiter, περιγράφοντας το νέο εργασιακό τοπίο.

Σύμφωνα με την Πόλακ, με ορισμένες από αυτές τις αλλαγές οι εταιρείες προσπαθούν να περιορίσουν τη «φυγή». Και, όπως φαίνεται, πετυχαίνει. «Ακούμε πολλά ανεπίσημα στοιχεία από εταιρείες ότι ο κύκλος εργασιών ομαλοποιείται. Απλώς, τους είναι πολύ πιο εύκολο να κρατήσουν τους εργαζόμενους», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πραγματικότητα, η ικανοποίηση από την εργασία είναι τώρα υψηλότερη από ό,τι ήταν εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας από το Conference Board, ένα μη κερδοσκοπικό think tank που παρακολουθεί την ικανοποίηση από την εργασία από το 1987.

Σε έρευνα στα τέλη του 2022 σε σχεδόν 2.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, πάνω από το 60% ανέφεραν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους, και μερικοί από τους πιο ικανοποιημένους είναι εκείνοι που παραιτήθηκαν από μια δουλειά για μια καλύτερη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Σε γενικές γραμμές, οι εργαζόμενοι είναι στην πραγματικότητα πιο ευτυχισμένοι από ποτέ», λέει ο Κλοτζ. «Η οικονομία δεν μπορεί να το εξηγήσει αυτό όσο η πραγματικότητα ότι, λόγω των τελευταίων δύο ετών, οι εργοδότες έπρεπε να βελτιωθούν. Τώρα έχετε ανθρώπους που λένε, δεν παραιτούμαι από τη δουλειά μου, επειδή η δουλειά μου είναι πραγματικά πολύ καλή».

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Μπορεί η «Μεγάλη Παραίτηση» να τείνει προς το τέλος σε γενικές γραμμές, αλλά σε ορισμένους κλάδους η κατάσταση είναι διαφορετική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η υγειονομική περίθαλψη, η μεταποίηση, οι κατασκευές - τα ποσοστά παραίτησης σε αυτούς τους κλάδους είναι πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019», αναφέρει ο Κλοτζ. «Όταν λέμε ότι η μεγάλη παραίτηση τελείωσε, πιθανώς θα υπάρχουν άνθρωποι που ηγούνται οργανισμών υγείας ή μεταποίησης που εξακολουθούν να αγωνίζονται πραγματικά να βρουν εργαζόμενους». Μια επιδείνωση της οικονομίας μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα ποσοστά παραίτησης και σε αυτούς τους κλάδους: ιστορικά, λιγότεροι άνθρωποι παραιτούνται κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

Και οι δύο οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι πρόθυμοι να δηλώσουν ότι η «Μεγάλη Παραίτηση» επισήμως έχει τελειώσει, αλλά ο Κλοτζ προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να παραιτούνται σε μεγάλα ποσοστά, σε σχέση με τα χρόνια πριν από την πανδημία. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το ποσοστό παραίτησης εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου στο επίπεδο που ήταν το 2019. Πέρα από την πανδημία, οι παραιτήσεις το 2019 ήταν οι υψηλότερες στα 20 χρόνια που το καταγράφει το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας».

«Θα έλεγα ότι αυτό που έρχεται στη συνέχεια είναι απλώς μια ασταθής αγορά εργασίας», τονίζει.

Πηγή: BBC

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ παραίτηση ΗΠΑ εργαζόμενοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ