Το γόνατο του ανθρώπου, που φορούσε αστυνομική στολή κaι είχε ορκιστεί να προστατεύει τις ζωές των πολιτών, ήταν καθηλωμένο στον λαιμό του άτυχου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.
Πέντε ολόκληρα λεπτά παρακαλούσε ο Τζορτζ Φλόιντ να τον αφήσουν να πάρει μια ανάσα, ενώ ένας δεύτερος αστυνομικός απλώς παρακολουθούσε. «Σας παρακαλώ, δεν μπορώ να ανασάνω, μη με σκοτώσετε». Αλλά μάταια. Περαστικοί καταγράφουν σε βίντεο τον φόνο του Αφροαμερικανού, που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας πετάγεται και λέει στον αστυνομικό: «Τον έχεις πιάσει. Άστον τουλάχιστον να ανασάνει». Αλλά κανείς δεν θα τον βοηθήσει… Λίγο αργότερα θα μεταφερθεί αναίσθητος στο νοσοκομείο, όπου θα ανακοινώσουν τον θάνατό του…
Οι τραγικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στη Μινεάπολις των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει στο μεταξύ παγκόσμια κατακραυγή. Όχι επειδή είναι ασυνήθιστες, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο...
Εδώ και χρόνια οι Αφροαμερικανοί βιώνουν την αστυνομική βία , εδώ και χρόνια προκαλούν σοκ τέτοιες εικόνες. Κι εδώ και χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτε, ούτε καν όταν ανέβηκε στο ύπατο αξίωμα της χώρας ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα…
Οι φλόγες της οργής εξαπλώνονται
Οι φλόγες της οργής την ίδια ώρα εξαπλώνονται σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ.
Διαδηλωτές έσπασαν στο Οχάιο τα παράθυρα κρατικών κτιρίων στο κέντρο του Κολούμπους, ενώ στο Κεντάκι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά στο Λούισβιλ στη διάρκεια διαδήλωσης κι ενώ ζητούσαν απονομική δικαιοσύνης για την μαύρη Μπριόνα Τέιλορ, που πυροβολήθηκε από αστυνομικός τον περασμένο Μάρτιο.
Στη Νέα Υόρκη αστυνομικοί ήρθαν στα
χέρια με διαδηλωτές, ενώ συνελήφθησαν
δεκάδες άτομα στη διάρκεια διαδηλώσεων
για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.
Οι Αφροαμερικανοί στο στόχαστρο ξανά και ξανά...
Στις αρχές Μαϊου έκαναν το γύρο του κόσμου οι σκηνές της άγριας, φονικής καταδίωξης στη Τζόρτζια του μαύρου Αχμάντ Αρμπερί από δύο λευκούς, πατέρα και γιο, ενώ έκανε τζόγκινγκ. Οι δράστες συνελήφθησαν στη συνέχεια. Και την περασμένη Δευτέρα μια λευκή ρατσίστρια επιτέθηκε στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης σ’ έναν μαύρο καλώντας την αστυνομία να τον συλλάβει επειδή τόλμησε να την παρακαλέσει να βάλει λουρί στο σκύλο της.
Το Σεντ Πολ, η γειτονιά της Μινεάπολις, είχε βρεθεί το 2016 στο επίκεντρο της δημοσιότητας, οταν ο μαύρος Φιλάντο Καστίλες δέχθηκε μπροστά στα μάτια της φίλης του και της μικρής της κόρης τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια ελέγχου διερχόμενων αυτοκινήτων. Ο αστυνομικός απαλλάχθηκε αργότερα των κατηγοριών.
Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ θυμίζει την περίπτωση του Έρικ Γκάρνερ που πέθανε το 2014 από το κεφαλοκλείδωμα αστυνομικού στη Νέα Υόρκη. Δίωξη εις βάρος του αστυνομικού για τον φόνο δεν ασκήθηκε ποτέ και χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να αποπεμφθεί από το Σώμα. Τα τελευταία λόγια του Γκάρνερ πριν ξεψυχήσει έγιναν σύνθημα ενός ολόκληρου κινήματος διαμαρτυρίας, του “Black Lives Matter” και επανήλθαν τώρα στα χείλη των διαδηλωτών: «Δεν μπορώ να ανασάνω!»
Στη Μινεάπολις τουλάχιστον οι Αρχές αυτή τη φορά ενήργησαν γρήγορα. Μέσα σε ένα 24ωρο από το φόνο του άτυχου μαύρου η αστυνομία – που έχει σύνθημά της: «Εμπιστοσύνη, υπευθυνότητα και επαγγελματισμός» - απέλυσε τους δύο αστυνομικούς κι άλλους δύο που παρίσταντο. Το FBI και η αρμόδια υπηρεσία BCA της Μινεσότα ξεκίνησαν αμέσως ποινική έρευνα κι απηύθυναν έκκληση σε όλους τους αυτόπτες μάρτυρες να προσέλθουν να καταθέσουν.
Η συγκλονιστική μαρτυρία της γυναίκας που κατέγραψε το θάνατο του Αφροαμερικανού
Μία αυτόπτης μάρτυς ήταν η Νταρνέλα Φρέιζερ, που ανήρτησε το βίντεο του φόνου στο Facebook. «Τον σκότωσαν!», έγραψε συνοδεύοντας το σχόλιο με το hashtag #POLICEBRUTALITY. Αποσπάσματα του βίντεο έχουν αναπαραχθεί στο μεταξύ χιλιάδες φορές σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ήμουν αυτή που κατέγραψα όλα όσα συνέβησαν. Τον είδα να πεθαίνει. Μόλις χθες βράδυ ανέβασα το βίντεο και έγινε viral. Και όλοι με ρωτούν πώς αισθάνομαι. Πώς να αισθάνομαι; Δεν ξέρω πώς αισθάνομαι. Αυτός ο άνθρωπος ήταν εδώ ακριβώς χθες στις οκτώ η ώρα. Έβγαινα από το κατάστημα με τον ξάδελφό μου και τον είδα να κείτεται στον δρόμο. Αμέσως έβγαλα το κινητό. Ο άνθρωπος δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Φώναζε: ‘Δεν μπορώ να ανασάνω, δεν μπορώ να ανασάνω’. Και αυτοί από πάνω τους δεν έδιναν σημασία. Τον σκότωσαν κι εγώ ήμουν εδώ δίπλα».
Απολύθηκαν οι τέσσερις δράστες
Η αστυνομία προσπάθησε αρχικά να καλύψει τα όργανα που μετείχαν στον φόνο υποστηρίζοντας ότι ο Φλόιντ, που ήταν ύποπτος για διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων, είχε αντισταθεί στη σύλληψη και πέθανε από κάποιο «ιατρικό λόγο». Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας έδωσε στη δημοσιότητα «πρόσθετες πληροφορίες» και την Τρίτη ο δήμαρχος της Μινεάπολις ανακοίνωσε την απόλυση των τεσσάρων αστυνομικών.
Ο αστυνομικός που «γονάτισε» στο λαιμό του άτυχου 46χρονου μαύρου ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής και σε άλλα περιστατικά στο παρελθόν, τον είχαν καταγγείλει 18 φορές για υπερβολική βία και μάλιστα το 2006 είχε σκοτώσει έναν άνθρωπο σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Star Tribune.
«Το να είσαι μαύρος δεν πρέπει να αποτελεί θανατική καταδίκη στην Αμερική», είπε συγκινημένος ο δήμαρχος Φρέι. «Ο αστυνομικός αυτός απέτυχε στο καθήκον του από κάθε ανθρώπινη άποψη». Ο θάνατος του Φλόιντ αποτελεί μια «τραυματική προειδοποίηση του πόσα ακόμη πρέπει να αλλάξουμε», δήλωσε. Και να σκεφτεί κανείς ότι τον περασμένο μήνα ο Φρέι έχει εγκωμιάσει τους αστυνομικούς της Μινεάπολις για το «θάρρος» τους…
Η γρήγορη αυτή τη φορά αντίδραση των Αρχών έγινε υπό την πίεση του διογκούμενου κινήματος διαμαρτυρίας. «Έχουμε μπουχτίσει να κλέβονται έτσι ζωές μαύρων», έγραψε η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις, ενώ η διάσημη βουλευτής των Δημοκρατικών από τη Μινεσότα, Ιλχάν Ομάρ απαίτησε από τις ομοσπονδιακές Αρχές να επιληφθούν της υπόθεσης: «Σε αρρωσταίνει να βλέπεις να δολοφονείται ένας μαύρος, την ώρα που εκλιπαρεί αβοήθητος για τη ζωή του»…
- Ειδήσεις Live
- Ταχύτερη συνταξιοδότηση πριν τα 62 έτη για άνδρες δημοσίους υπαλλήλους με ανήλικο τέκνο -Αναπροσαρμόζονται τα όρια ηλικίας
- Κορωνοϊός: Σε ποιους εργασιακούς χώρους είναι πιο επικίνδυνη η μετάδοση του ιού [λίστα]
- Πού θα επενδύσει η Ελλάδα τα 50 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν και το ΕΣΠΑ -Οι 5 τομείς «κλειδιά»