Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, τον Ρώσο ολιγάρχη που σκόπευε να στήσει δίκτυο προπαγάνδας στην Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα και αναφορά στις δραστηριότητές του στη χώρα μας.
Στο στόχαστρο του νέου γύρου των αμερικανικών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπαίνει μια σημαντική εμπορική τράπεζα της Ρωσίας και «ένα παγκόσμιο δίκτυο», που απαρτίζεται από περισσότερα από 40 άτομα και οντότητες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το συγκεκριμένο δίκτυο βρισκόταν υπό την ηγεσία του Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, του οποίου οι δραστηριότητες είχαν επεκταθεί μέχρι και την Ελλάδα.
Η σημερινή ανακοίνωση σημαίνει ότι «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου ολιγάρχη, ενώ οι επιχειρήσεις στις οποίες διαθέτει ποσοστό πάνω από 50% μπαίνουν υπό καθεστώς κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε ασκήσει δίωξη προ ημερών στον Κονσταντίν Μαλοφέγεφ για απόπειρα παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων, προσπάθεια δημιουργίας φιλορωσικού δικτύου σε Ελλάδα και Βουλγαρία και προσπάθεια μεταφοράς 10.000.000 δολαρίων από αμερικανική τράπεζα σε συνεργάτη του στην Ελλάδα.
Μάλιστα, ο Ρώσος ολιγάρχης βρισκόταν ήδη από το 2014 στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, καθώς είχε κατηγορηθεί για παροχή οικονομικής στήριξης στους αυτονομιστές του Ντόνετσκ και προσπάθεια διατάραξης της ειρήνης, της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Τέλος, οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι όλα αυτά τα τελευταία χρόνια ο Κονσταντίν Μαλοφέγεφ επιτελούσε τον ρόλο του ενδιάμεσου παράγοντα, φέρνοντας σε επαφή την κυβέρνηση της Ρωσίας με φιλορώσους πολιτικούς στην Ευρώπη και ενισχύοντας, οικονομικά, ιδρύματα και φορείς που προωθούσαν τις ρωσικές θέσεις, με στόχο την αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών κυβερνήσεων.
Ποιος είναι ο Μαλοφέγεφ
Ο Ρώσος ολιγάρχης Κονσταντίν Μαλοφέγεφ φέρεται να ανήκει στο στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ στο παρελθόν είχε προσπαθήσει μέσω των καναλιών του να υποστηρίξει το νέο αφήγημα της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποδίδοντάς του «ιερά» χαρακτηριστικά.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προχώρησαν σε επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Τον Μάρτιο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έφτιαξε μια ομάδα δράσης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, γνωστή ως «KleptoCapture», για την περαιτέρω επιβολή κυρώσεων σε όσους είχαν μπει στο στόχαστρο.
«Όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, ο Κονσταντίν Μαλοφέγεφ είναι ένας Ρώσος ολιγάρχης στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το 2014 για απειλές στην Ουκρανία και την παροχή οικονομικής υποστήριξης στην αυτονομιστική περιοχή του Ντονέτσκ. Ο Κονσταντίν Μαλοφέγεφ παραβίασε εν γνώσει του τις αμερικανικές κυρώσεις», δήλωσε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Matthew G. Olsen σε επίσημο δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο Μαλοφέγεφ είχε αναφερθεί από το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων ως ένας από τους κύριους χρηματοδότες των αυτονομιστικών ομάδων που δρουν στην Ουκρανία.
Επιπλέον, ενώ οι κυρώσεις απαγορεύουν στους Αμερικανούς πολίτες να εργάζονται γι' αυτόν, ο Μαλοφέγεφ προσέλαβε τον Αμερικανό τηλεοπτικό παραγωγό Τζακ Χάνικ το 2013 για να βοηθήσει τα τηλεοπτικά του δίκτυα στη Ρωσία και την Ελλάδα.
Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι ο Χάνικ βοήθησε τον Μαλοφέγεφ να δημιουργήσει μια εταιρεία-βιτρίνα προκειμένου να μεταφέρει 10.000.000 δολάρια σε μια τραπεζική εταιρεία χαρτοφυλακίου στο Τέξας, άλλη μια κίνηση που απαγορεύεται από τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί.
Ο βοηθός διευθυντής Alan E. Kohler Jr., του τμήματος αντικατασκοπείας του FBI, ανέφερε σε σχετικό δελτίο Τύπου: «Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε εταιρείες-κέλυφος και άλλα μέσα για να κρύψει τις απάτες του και να αποφύγει σημαντικές κυρώσεις που αποσκοπούσαν στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ενώ η υπόθεση αυτή αφορά την παραβίαση των κυρώσεων, αφορά επίσης την προσαγωγή στη Δικαιοσύνη ανθρώπων που νομίζουν ότι μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους μας και να μένουν ατιμώρητοι».