Ένας 44χρονος Αφροαμερικανός που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία γυναίκας το 2001 εκτελέστηκε την Παρασκευή με θανατηφόρα ένεση σε φυλακή της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στη χώρα για φέτος.
Ο Μάριον Μπόουμαν είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών το 2002 για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του Κάντι Μάρτιν. Το θύμα πυροβολήθηκε και το πτώμα της είχε τοποθετηθεί στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, το οποίο στη συνέχεια πυρπολήθηκε.
Ο Μπόουμαν είχε παραδεχθεί ότι πούλησε ναρκωτικά στην 21χρονη κοπέλα, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία της. «Λυπάμαι πραγματικά για την Κάντι και την οικογένειά της, αλλά δεν τη σκότωσα εγώ», είχε δηλώσει σε μήνυμα που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο δικηγόρος του. «Δεν θέλω να με εκτελέσουν ή να με φυλακίσουν ισόβια για έναν φόνο που δεν διέπραξα», είχε ισχυριστεί.
Το 2024 εκτελέστηκαν 25 θανατοποινίτες στις ΗΠΑ, τρεις με εισπνοή αζώτου και οι υπόλοιποι με θανατηφόρα ένεση. Τις προσεχείς δύο εβδομάδες έχουν προγραμματιστεί άλλες τέσσερις εκτελέσεις: δύο στο Τέξας, μία στην Αλαμπάμα και μία στη Φλόριντα.
Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Τρεις πολιτείες (Καλιφόρνια, Όρεγκον και Πενσιλβάνια) εφαρμόζουν μορατόριουμ στις εκτελέσεις, κατόπιν αποφάσεων των κυβερνητών τους. Τρεις άλλες (Αριζόνα, Οχάιο και Τενεσί) που είχαν αναστείλει τις εκτελέσεις, ανακοίνωσαν πρόσφατα πως θα τις συνεχίσουν.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι υπέρμαχος της θανατικής ποινής. Από την πρώτη του ημέρα στον Λευκό Οίκο, είχε διαμηνύσει ότι θα επιδιώξει σθεναρά την επιβολή της θανατικής ποινής σε «βιαστές, δολοφόνους και κτήνη».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Όλες οι ειδήσεις
- Eurostat: Αυτοί είναι οι βασικοί μισθοί στις χώρες της ΕΕ -Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Αναγνώρισε ότι έχει «μερίδιο ευθύνης» για τον θάνατο της Μαλένας -Καταθέτει για τρίτη ημέρα
- Αλκοόλ και τσιγάρα μόνο με ταυτότητα πλέον -Νέες απαγορεύσεις για τους ανήλικους, έρχονται αυστηρές ποινές