Διεθνή ανησυχία έχει προκαλέσει η σημερινή εξαγγελία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα της Κύπρου θα απασχολήσει την αυριανή κλειστή συνεδρίαση του Συμβοιυλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Λευκωσία τελεί σε εγρήγορση και συντονίζει τις ενέργειές της.
Επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Λαβρόφ
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σεργκέι Λαβρόφ και, σύμφωνα με το sigmalive, ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου θα στείλει επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες και προκλήσεις.
Στην Κύπρο συνεδριάζει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις.
Σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως έγινε γνωστό, συζήτησαν «υπό το φως των σημερινών εξαγγελιών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
ΗΠΑ: Ανησυχούμε βαθιά για τη μονομερή απόφαση
Τις ανακοινώσεις Ερντογάν σχολίασε αυστηρά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων με τη στήριξη της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση της διοίκησης Μπάιντεν στην εξασφάλιση σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας όλες τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Μπορέλ: Απαράδεκτη μονομερής απόφαση το άνοιγμα των Βαρωσίων
Τη βαθιά ανησυχία του για τις προκλητικές ανακοινώσεις των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με γραπτή ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων».
«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως -συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα», σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.
Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ επισήμανε ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της», πρόσθεσε.
Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ, απάντησε: «Η ΕΕ έχει γνώση των ανακοινώσεων που έγιναν στα Βαρώσια. Η ΕΕ εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την εν εξελίξει επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν».
«Η ΕΕ υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και απευθύνει έκκληση για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251. Η θέση της ΕΕ για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ πρόσφατα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου», πρόσθεσε.
Βέμπερ: Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τον Ερντογάν
Σκληρό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία και τον πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, μέσω μηνύματός του στα social media.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παρακολουθήσει αδρανής, ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί και πάλι να χωρίσει ένα κράτος-μέλος. Τα Βαρώσια πρέπει να συζητηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες», έγραψε ο κ. Βέμπερ στο Instagram.
Και συνέχισε: «Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι με την Κύπρο και απορρίπτουμε σθεναρά την τουρκική θέση μιας λύσης δύο κρατών. Η Κύπρος είναι ΕΕ, η Τουρκία δεν είναι. Καταδικάζουμε έντονα τις νέες προκλητικές ενέργειες Ερντογάν για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων. Η πόλη στο σύνολό της ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Οτιδήποτε άλλο παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματά της. Η ΜΟΝΗ αποδεκτή λύση στην Κύπρο είναι μία ομοσπονδία».
Βρετανία: Βαθιά ανησυχία για το άνοιγμα των Βαρωσίων
Εξάλλου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter.
Το χρονικό του ανοίγματος των Βαρωσίων από τον Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν σε σημερινές του δηλώσεις μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας, με αφορμή την έναρξη του μπαϊραμιού, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου.
Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Πλέον δεν θέλουμε να λέμε "Βορράς-Νότος", πλέον λέμε τουρκοκυπριακό κράτος. Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής». Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν.
Το άνοιγμα της Αμμοχώστου και η τουρκοκυπριακή διοίκηση
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν πως θα ανοίξει το 3,5% της Αμμοχώστου. Η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει στην Κύπρο, με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν την τουρκοκυπριακή διοίκηση, δήλωσαν χαρακτηριστικά.
«Το Βαρώσι, που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης και του αδιεξόδου, θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου» ανέφερε ο Τ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και τις περιουσίες κανενός, ούτε να το κάνουν κι αυτοί για το ψευδοκράτος». Τόνισε ότι μοναδική λύση του Κυπριακού παραμένει αυτή των δύο κρατών, ενώ έκανε λόγο για σχέση αδελφοσύνης Τουρκοκυπρίων και τουρκικής πλευράς.
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του «σουλτάνου», ενώ παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η εξαγγελία αυτή, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Επίσης, υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).
Το ΥΠΕΞ διαβεβαιώνει παράλληλα πως η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα, Τουρκία, να σεβαστεί», διαμηνύει καταληκτικά το υπουργείο Εξωτερικών.