Οι ΗΠΑ στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει βαρύ πυροβολικό, drones, αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν επανειλημμένως απαριθμήσει δημόσια αυτές τις προμήθειες, ακόμα και τον αριθμό των σφαιρών. Αλλά είναι πολύ πιο προσεκτικοί όταν περιγράφουν μια άλλη αποφασιστική συμβολή στην επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης: Πληροφορίες σχετικά με τον ρωσικό στρατό.
Πρόκεται για πληροφορίες για την τοποθεσία και τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων, που φτάνουν στην Ουκρανία σε πραγματικό χρόνο, και περιλαμβάνουν δορυφορικές εικόνες και αναφορές που προέρχονται από ευαίσθητες πηγές των ΗΠΑ, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους που μίλησαν στην Washington Post, υπό τον όρο της ανωνυμίας, για να περιγράψουν τη συνεργασία.
«Οι πληροφορίες είναι πολύ καλές. Μας λένε πού βρίσκονται οι Ρώσοι για να μπορέσουμε να τους χτυπήσουμε», είπε ένας Ουκρανός αξιωματούχος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία και η βοήθεια που παρέχουν προορίζεται για την άμυνα της Ουκρανίας έναντι μιας παράνομης εισβολής, τόνισαν αξιωματούχοι του Μπάιντεν. Αλλά, πρακτικά μιλώντας, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν περιορισμένο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τις πληροφορίες.
Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει αντίποινα από το Κρεμλίνο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους και εντείνει την απειλή μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.
Οι κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ στις πληροφορίες που ανταλλάσσουν με την Ουκρανία
Η κυβέρνηση έχει συντάξει οδηγίες σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών που είναι ισορροπημένη, έτσι ώστε να αποφευχθεί η έξαρση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Η καθοδήγηση που δίνεται στο προσωπικό έχει θέσει δύο γενικές απαγορεύσεις για τα είδη των πληροφοριών που μπορούν να μοιραστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Οι ΗΠΑ δεν βοηθούν τους Ουκρανούς να σκοτώσουν Ρώσους στρατηγούς
Πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες που θα βοηθούσαν την Ουκρανία να σκοτώσει ηγετικά στελέχη της Ρωσίας, όπως τους ανώτερους στρατιωτικούς ή υπουργούς. Για παράδειγμα, σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν ο Βαλερί Γερασίμοφ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, και ο Σεργκέι Σοϊγκού, υπουργός Άμυνας.
Αυτή η απαγόρευση δεν επεκτείνεται στους Ρώσους στρατιωτικούς και στρατηγούς, αρκετοί από τους οποίους έχουν σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας είπε ότι ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ «στα χαρτιά αυτοπεριορίζεται μόνο στη στρατηγική ηγεσία», επέλεξε επίσης να μην παρέχει στην Ουκρανία πληροφορίες τοποθεσίας και για τους στρατηγούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «βοηθούν ενεργά την Ουκρανία να σκοτώσει στρατηγούς», είπε αξιωματούχος της άμυνας.
Δεν δίνουν πληροφορίες για ρωσικούς στόχους εκτός συνόρων Ουκρανίας
Η δεύτερη κατηγορία απαγορευμένης ανταλλαγής πληροφοριών είναι κάθε πληροφορία που θα βοηθούσε την Ουκρανία να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους εκτός των συνόρων της, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Αυτός ο κανόνας αποσκοπεί εν μέρει στο να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να γίνουν μέρος σε επιθέσεις που μπορεί να εξαπολύσει η Ουκρανία εντός της Ρωσίας. Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν τη διοίκηση να σταματήσει τα προηγούμενα σχέδια για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών, που προμήθευε η Πολωνία, τα οποία η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να εξαπολύσει επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποθαρρύνει την Ουκρανία να αναλάβει αυτές τις επιχειρήσεις μόνη της. Η Ουκρανία θα πρέπει «να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αμυνθεί κατά της ρωσικής επιθετικότητας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε μια επιτροπή του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα. Πρόσθεσε, όμως, ότι «η τακτική πάνω σε αυτό αποτελεί δική τους απόφαση».
Ο Μπλίνκεν έκανε τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις μετά τις δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων ότι οι ανεξήγητες πυρκαγιές και εκρήξεις εναντίον ευαίσθητων στόχων στη Ρωσία ήταν δικαιολογημένες, χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη γι' αυτές.
Πώς οι ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι δεν παίρνουν μέρος στη σύγκρουση
Εκτός από τις κατηγορίες περιορισμένης ανταλλαγής πληροφοριών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμη έναν κανόνα, δηλαδή να μην παρέχουν αυτό που αξιωματούχοι αποκαλούν «πληροφορίες στόχευσης» στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπαν αξιωματούχοι, δεν θα ενημερώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι ένας συγκεκριμένος Ρώσος στρατηγός έχει εντοπιστεί σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία και στη συνέχεια δεν θα βοηθήσουν την Ουκρανία να τον χτυπήσει.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μοιράζονταν πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, για παράδειγμα, των εγκαταστάσεων διοίκησης και ελέγχου -μέρη όπου συχνά τείνουν να βρίσκονται Ρώσοι ανώτεροι αξιωματικοί-, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ουκρανία στην άμυνά της, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Εάν οι Ουκρανοί διοικητές αποφάσιζαν να χτυπήσουν την εγκατάσταση, αυτό θα ήταν απόφασή τους, και εάν ένας Ρώσος στρατηγός σκοτωθεί στην επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τον είχαν βάλει στο στόχαστρο, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η μη στόχευση ρωσικών στρατευμάτων και τοποθεσιών, αλλά η παροχή πληροφοριών που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να πετύχει τη δολοφονία Ρώσων μπορεί να φαίνεται πως δεν έχει διαφορά. Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι ο ορισμός της στόχευσης παρέχει ουσιαστική νομική και πολιτική καθοδήγηση, που μπορεί να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποδείξουν ότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, ακόμη και όταν προμηθεύουν με στρατιωτικό εξοπλισμό την Ουκρανία και ενεργοποιούν μια ροή πληροφοριών.
«Εάν οι ΗΠΑ παρείχαν πληροφορίες στόχευσης σε ένα ξένο μέρος και εμπλεκόμασταν στενά σε αποφάσεις στόχευσης, ουσιαστικά κατευθύνουμε αυτές τις δυνάμεις και ενεργούν ως πληρεξούσιοι για εμάς. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι πλησιάζει τη γραμμή της πραγματικής επίθεσης στη Ρωσία, οπότε η Ρωσία θα μπορούσε αναμφίβολα να απαντήσει. Οι στοχευμένες πληροφορίες είναι διαφορετικές από άλλα είδη κοινής χρήσης πληροφοριών γι' αυτόν τον λόγο», δήλωσε ο Σκοτ Ρ. Άντερσον, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και νομικός σύμβουλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.
Τι έγινε με τη βύθιση του «Moskva»
Η βύθιση του πυραυλοφόρου καταδρομικού «Moskva» από την Ουκρανία, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, δείχνει πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες που, όσο έμμεσες κι αν είναι, κινδυνεύουν να σύρουν τη χώρα στα ενδότερα του πολέμου.
Τον Απρίλιο, η Ουκρανία εντόπισε το πλοίο στις ακτές της. Οι πληροφορίες που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν στην επιβεβαίωση της ταυτότητάς του, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται συστηματικά πληροφορίες με την Ουκρανία σχετικά με ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία έχουν εκτοξεύσει πυραύλους στην Ουκρανία και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν μια επίθεση σε πόλεις, όπως η Οδησσός, εξήγησε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας.
Ωστόσο, τόνισε ο αξιωματούχος, οι πληροφορίες δεν είναι «συγκεκριμένες πληροφορίες στόχευσης σε πλοία». Οι πληροφορίες προορίζονται να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να είχαν αποφασίσει ότι, αντί να χτυπήσουν το «Moskva», θα έπρεπε να πάρουν μέτρα για να ενισχύσουν την προστασία γύρω από την Οδησσό ή να εκκενώσουν τους αμάχους.
«Δεν δώσαμε στην Ουκρανία συγκεκριμένες πληροφορίες στόχευσης για το Moskva. Δεν συμμετείχαμε στην απόφαση των Ουκρανών να χτυπήσουν το πλοίο ή στην επιχείρηση που πραγματοποίησαν. Δεν είχαμε προηγούμενη γνώση της πρόθεσης της Ουκρανίας να στοχεύσει το πλοίο. Οι Ουκρανοί έχουν τις δικές τους δυνατότητες πληροφοριών για να παρακολουθούν και να στοχεύουν πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, όπως έκαναν σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, σε γραπτή δήλωση.
Ωστόσο, χωρίς τις πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουκρανία θα δυσκολευόταν να στοχεύσει το πολεμικό πλοίο με την αυτοπεποίθηση που απαιτείται για να δαπανήσει δύο πολύτιμους πυραύλους Neptune, τους οποίους δεν έχει σε ικανά αποθέματα, λένε άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα.
Η βύθιση ενός τόσο σημαντικού σκάφους, που είχε την ικανότητα να αμυνθεί από πυραύλους κατά πλοίων, ήταν ταπείνωση για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και μια από τις πιο σημαντικές επιτυχίες της Ουκρανίας στον πόλεμο μέχρι στιγμής, είπαν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τους κανόνες ανταλλαγής πληροφοριών, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν τόνισαν επανειλημμένα ότι δεν είχαν βοηθήσει άμεσα την Ουκρανία στην επίθεση.
Την επομένη της αποκάλυψης του ρόλου των ΗΠΑ στην επίθεση στο «Moskva», ο Μπάιντεν επικοινώνησε ξεχωριστά με τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Τζ. Μπερνς, τη διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς και τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, καθιστώντας σαφές ότι ήταν αναστατωμένος για τις διαρροές και προειδοποιώντας ότι υπονομεύουν τον στόχο των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία, είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης.