Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ φαίνεται να τάσσεται με επιχειρηματία που θέλει να διασφαλίσει το δικαίωμα να αρνείται να εξυπηρετήσει ομοφυλόφιλους
Πρόκειται για μια δημιουργό ιστοτόπων (web designer), η οποία επικαλούμενη την ελευθερία του λόγου και τη χριστιανική της πίστη δεν θέλει να εξυπηρετεί άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία του» το Ανώτατο Δικαστήριο ενδέχεται να επιτρέψει σε μια επιχείρηση «να αρνηθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε έναν πελάτη με βάση φυλετικά, σεξουαλικά ή θρησκευτικά κριτήρια», σχολίασε αγανακτισμένη η δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ.
Μαζί με τους δύο φιλελεύθερους συναδέλφους της, η δικαστής προειδοποίησε κατά μίας τέτοιας απόφασης, η οποία ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για κάθε είδους διακρίσεις.
«Θέλω να γιορτάζω την ομορφιά του γάμου μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας»
Όμως οι έξι συντηρητικοί δικαστές του Δικαστηρίου φαίνεται να συμφωνούν με τη Λόρι Σμιθ, ιδιοκτήτρια της εταιρείας «303 creative» που βρίσκεται στο Κολοράντο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Θέλω να δημιουργώ μοναδικούς ιστότοπους για να γιορτάζω την ομορφιά του γάμου μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας», δήλωσε η Σμιθ από τα σκαλιά του κτιρίου του Δικαστηρίου. Αλλά «το Κολοράντο προσπαθεί να με αναγκάσει (…) να προωθήσω ιδέες αντίθετες με την πίστη μου».
Η πολιτεία αυτή απαγορεύει από το 2008 στους εμπόρους να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των πελατών τους με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, επί ποινή προστίμου.
Κανένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων δεν κατέφυγε στη Σμιθ ζητώντας της τις υπηρεσίες της, ούτε προσέφυγε εναντίον της στη δικαιοσύνης. Αντίθετα η ίδια προσέφυγε εναντίον του νόμου αυτού προληπτικά. Αφού έχασε στο εφετείο, στράφηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Τώρα αυτό θα έχει την ευκαιρία να επιλύσει ένα ζήτημα το οποίο παραμένει αναπάντητο από το 2018, όταν είχε αποφανθεί με μικρή πλειοψηφία υπέρ ενός ζαχαροπλάστη στο Κολοράντο ο οποίος είχε αρνηθεί να φτιάξει τούρτα για έναν γάμο ομοφυλόφιλων: αν δηλαδή πολιτείες όπως το Κολοράντο, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία τους κατά των διακρίσεων, μπορούν να αναγκάσουν έναν καλλιτέχνη να εκφράσει ένα μήνυμα με το οποίο διαφωνεί.
Η υπόθεση του ζαχαροπλάστη από το Κολοράντο
Το 2015 το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Με την απόφασή του το 2018 δικαίωσε τον ζαχαροπλάστη από το Κολοράντο, αλλά δεν απάντησε σε αυτό το θεμελιώδες ερώτημα.
Έκτοτε ο Ντόναλντ Τραμπ εδραίωσε τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ενδέχεται να εκδώσει ως τις 30 Ιουνίου μια απόφαση που θα έχει ευρύτερη ισχύ.
Ο Λευκός Οίκος έχει καλέσει σε αυτοσυγκράτηση. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει η υφιστάμενη ισορροπία», δήλωσε η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν- Πιέρ.
Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι όλοι οι Αμερικάνοι «έχουν το δικαίωμα ίσης πρόσβασης στην κοινωνία, γεγονός που περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα» που πωλούνται στη χώρα, πρόσθεσε.
Αντιπαράθεση στα δικαστικά έδρανα
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η δικηγόρος της Σμιθ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για μια διάκριση που οφείλεται στην ομοφοβία και υπερασπίστηκε την ελευθερία έκφρασης «μιας καλλιτέχνιδας».
«Η κυρία Σμιθ έχει πελάτες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», δήλωσε η Κρίστεν Ουάγκονερ, η οποία είναι και πρόεδρος της χριστιανικής νομικής ένωσης Alliance Defending Freedom. Αλλά δεν θέλει να είναι αναγκασμένη «να μεταφέρει ένα μήνυμα» αντίθετο στις αξίες της.
Ο νόμος δεν αφορά το περιεχόμενο των προϊόντων, αλλά προβλέπει την πώλησή τους σε όλους τους πελάτες, απάντησε ο δικηγόρος των αρχών του Κολοράντο Έρικ Όλσον.
Σύμφωνα με εκείνον, η Σμιθ θα μπορούσε να γεμίζει τους ιστότοπους που σχεδιάζει με βιβλικά μηνύματα για τον γάμο «μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας», αλλά δεν μπορεί να αρνείται να τα πουλά σε ζευγάρια ομοφυλόφιλων.
Η συντηρητική δικαστής Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ δεν πείστηκε. Η Σμιθ αρνείται να δημιουργήσει ιστότοπους για διαζευγμένους ή όσους έχουν διαπράξει μοιχεία, όποτε «το μήνυμα και όχι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του ζευγαριού είναι αυτό που μετρά», εκτίμησε.
Ο συνάδελφός της Σάμιουελ Αλίτο υπερασπίστηκε «τους έντιμους ανθρώπους που αντιτίθενται στον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», αρνούμενος να τους συγκρίνει με όσους στο παρελθόν αρνούνταν τον γάμο μεταξύ λευκών και Αφροαμερικανών.
«Ιστορικά η αντίθεση στους διαφυλετικούς γάμους και στην ενσωμάτωση δικαιολογούνταν μέσω θρησκευτικών αρχών», απάντησε η Αφροαμερικανή δικαστής Κεντάνζι Μπράουν Τζάκσον.
«Και αν κάποιος πιστεύει ότι οι ανάπηροι δεν θα πρέπει να παντρεύονται; Πού είναι το όριο;», διερωτήθηκε η Σόνια Σοτομαγιόρ.