Στις περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να πραγματοποιήσουν κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, συζήτησαν οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας.
Οι Άντονι Μπλίνκεν και η Λιζ Τρας συζήτησαν την Παρασκευή (1/4) για ενδεχόμενες πρόσθετες ενέργειες που θα ενισχύσουν την αντίδρασή τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μάλιστα, η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη διάρκειά του να είναι «παρατεταμένη».
Κατά την επικοινωνία τους, συζήτησαν επίσης για την προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Δεν πιστεύει κανείς τον Πούτιν -ΗΠΑ και Βρετανία δεν βλέπουν πραγματική οπισθοχώρηση στην Ουκρανία
Άλλωστε, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία είναι άκρως επιφυλακτικές όσον αφορά τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, βλέποντας ελιγμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κάνει γνωστό ότι, αντιμετωπίζει με μεγάλο σκεπτικισμό τις υποσχέσεις της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Ντόμινικ Ράαμπ. «Θα ήμουν πολύ προσεκτικός στο να πάρω τοις μετρητοίς ό,τι ανακοινώνεται από την πολεμική μηχανή του Πούτιν», δήλωσε στο Times Radio. Θα πρέπει όλα να αποδειχθούν στην πράξη. Να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία, όχι απλώς να επανατοποθετηθούν, πρόσθεσε.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία
Από την ενημέρωση του υπουργείου Αμυνας της Μ. Βρετανίας είχε προκύψει πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν υποστεί βαριές απώλειες και γι' αυτό αναγκάζονται να κάνουν πίσω από περιοχές πέριξ του Κιέβου και να οπισθοχωρήσουν προς Λευκορωσία και Ρωσία, προκειμένου να αναδιοργανωθούν και να ανεφοδιαστούν.
Όπως προκύπτει, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της Μόσχας φάνηκε να αντιμετωπίζουν σημαντικά υλικοτεχνικά προβλήματα, κάτι που προκάλεσε την αποδιοργάνωση των μονάδων που είχαν προωθηθεί σε περιοχές στο εσωτερικό της Ουκρανίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, ένα πιθανό σενάριο, μετά την οπισθοχώρηση των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας, ήταν να προχωρήσει η Μόσχα σε μαζικές επιθέσεις με το πυροβολικό, αλλά και με πυραυλικά χτυπήματα.
Τέλος, οι Βρετανοί σημείωναν πως οι αναφορές από τη ρωσική πλευρά ότι εστιάζουν στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ είναι πιθανότατα μια σιωπηρή παραδοχή της δυσκολίας να διατηρήσει περισσότερους από έναν άξονα προέλασης.
Καχυποψία από τις ΗΠΑ για τις κινήσεις των Ρώσων
Ανασύνταξη και όχι απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων έβλεπε και η αμερικανική πλευρά. Μάλιστα, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ προειδοποίησε προ ημερών πως πρόκειται για έναν ελιγμό από πλευράς Πούτιν και δεν υπάρχει πραγματική υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
Ενδεικτικό είναι πως οι επιτελείς του αμερικανικού Πενταγώνου εκτιμούσαν ότι η μετακίνηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στο Κίεβο είναι στην πραγματικότητα ανασύνταξη/επανατοποθέτηση προς τα ανατολικά και όχι πραγματική απόσυρση, όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Τζον Κέρμπι.
«Πιστεύουμε ότι αυτό που πιθανώς έχουν στο μυαλό τους είναι μια επανατοποθέτηση, για να δώσουν προτεραιότητα αλλού (Ντονμπάς)», δήλωσε ο Κέρμπι. «Θα πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε μια μεγάλη επίθεση εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας», είχε προειδοποιήσει.