Ο αριθμός των γεννήσεων στις ΗΠΑ έπεσε το 2020 στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, μια τάση που παρατηρήθηκε και στην Ευρώπη, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε περισσότερους ανθρώπους να φροντίσουν άρρωστους συγγενείς ή τους ώθησε στην ανεργία.
Το ποσοστό γεννητικότητας στις ΗΠΑ – το οποίο μετρά τον αριθμό των γεννήσεων ανά 1.000 γυναίκες ηλικίας 15 με 44 ετών-- μειώθηκε κατά 4% το 2020, για να φτάσει τα περίπου 3,6 εκατομμύρια μωρά.
Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που παρατηρείται μείωση των γεννήσεων στις ΗΠΑ, ενώ το 2020 καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων από το 1979, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής Υγείας των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Τα CDC δεν απέδωσαν τη μείωση αυτή μόνο στην πανδημία, όμως οι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι παράγοντες που συνδέονται με την υγειονομική κρίση, όπως το άγχος, θα πλήξουν το ποσοστό γεννητικότητας στις ΗΠΑ.
Σε γενικές γραμμές το ποσοστό γεννητικότητας στις ΗΠΑ μειώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς οι γυναίκες παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία και καθυστερούν να γίνουν μητέρες, κυρίως τις χρονιές που η οικονομία πλήττεται.
Τον Δεκέμβριο του 2020 το Brookings Institute είχε ανακοινώσει ότι αναμένει περίπου 300.000 λιγότερες γεννήσεις το 2021 στις ΗΠΑ.
Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία τον Δεκέμβριο, εννέα μήνες αφού επιβλήθηκε στη χώρα το πρώτο lockdown, οι γεννήσεις παρουσίασαν μείωση 22%.
Εξάλλου μεγάλες εταιρείες όπως η Reckitt, η Nestle και η Danone έχουν ανακοινώσει πτώση στις πωλήσεις των προϊόντων τους για μωρά, κάτι το οποίο εν μέρει αποδίδεται στα μειωμένα ποσοστά γεννητικότητας.