Μετά την εσωκομματική κατακραυγή ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ η ομάδα των αριστερών Δημοκρατικών βουλευτών απέσυρε την επιστολή, με την οποία ζητούσαν από τον Τζο Μπάιντεν αλλαγή πλεύσης στο ουκρανικό και διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για ειρηνική λύση.
Οι 30 αριστεροί Δημοκρατικοί του Progressive Caucus είπαν ότι το μήνυμά τους προς τον Λευκό Οίκο παρερμηνεύτηκε ως κίνηση ευθυγράμμισης με την αυξανόμενη απροθυμία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να συνεχίσει να στέλνει βοήθεια στο Κίεβο. Η πρόεδρος Πραμίλα Τζαγιαπάλ είπε ότι η επιστολή είχε συνταχθεί «πριν από μήνες» και ότι κυκλοφόρησε από το προσωπικό το κυκλοφόρησε χωρίς να έχει «ελεγχθεί». Η επιστολή προς τον Λευκό Οίκο δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα και υπεγράφη τον Ιούνιο.
Αλλά πυροδότησε αντιδράσεις καθώς η έκκλησή της για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εκλήφθηκε ως υπονόμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν, που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι το Κρεμλίνο δεν ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους επαφές για το ουκρανικό με αξιωματούχους να τονίζουν προχθές ότι η διπλωματία είναι εφικτή μόνον όταν όλες οι πλευρές είναι έτοιμες, κάτι που δεν ισχύει σε αυτή τη φάση.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέικ Ότσινκλος χαρακτήρισε την επιστολή των συναδέλφων του «κλάδο ελαίας σε έναν εγκληματία πολέμου, που χάνει τον πόλεμο», αναφερόμενος στον Πούτιν. Κι ένα άλλο μέλος του Progressive Caucus, ο Ρούμπεν Γκαλέγκο πρόσθεσε: «Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη διπλωματία, παρά μόνον την ισχύ. Αν θέλουμε να συνεχίσει η Ουκρανία ως ελεύθερη, δημοκρατική χώρα, πρέπει να υποστηρίξουμε τον αγώνα της».
Η Τζαγιαπάλ είπε χθες ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία «μέσω της διπλωματίας», αλλά τόνισε ότι με τη δημοσιοποίησή της στην παρούσα συγκυρία η επιστολή «συγχωνεύτηκε» με την ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, που προειδοποίησε ότι θα περικόψει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο, αν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου μήνα.
Μεταξύ των Δημοκρατικών βουλευτών που υπέγραψαν την επιστολή περιλαμβάνεται και η Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτές -ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος – που έχει δεχθεί πιέσεις για τη στάση της στο ουκρανικό σε πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις της.