Ομιλία σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα θα δώσει αύριο ο Άντοντι Μπλίνκεν σε προγραμματισμένη ομιλία του.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα περιγράψει αύριο την αμερικανική πολιτική για την Κίνα στο πλαίσιο μιας ομιλίας του, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η ομιλία του Μπλίνκεν θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας στο πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που φιλοξενεί η δεξαμενή σκέψης Asia Society, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση .
Μετά από ένα και πλέον έτος από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι αντιμέτωπη με κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και άλλους στην αμερικανική πρωτεύουσα που της καταλογίζουν την έλλειψη μίας επίσημης στρατηγικής στις σχέσεις της με την Κίνα.
Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ο κύριος στρατηγικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μία στρατηγική για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού τον Φεβρουάριο, στην οποία δεσμεύτηκε να διαθέσει περισσότερους διπλωματικούς και αμυντικούς πόρους στην περιοχή για την αντιμετώπιση αυτού που βλέπει, ως την προσπάθεια της Κίνας για τη δημιουργία μιας περιφερειακής σφαίρας επιρροής.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται για την κατάρτιση μιας ξεχωριστής στρατηγικής για την Κίνα, αλλά είναι αντιμέτωπη με αντιπερισπασμούς από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τα σχέδια αναφορικά με την αμερικανική στρατηγική για την Κίνα δήλωσε στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα σημεία στα οποία θα αναφερθεί ο Μπλίνκεν δεν αναμένεται να περιέχουν λεπτομέρειες και σε μεγάλο βαθμό θα είναι μία συλλογή από δηλώσεις που η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σχετικά με την Κίνα.
Δέκα κράτη της Ένωσης Νοτιοανατολικής Ασίας στις ΗΠΑ
Ο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει ηγέτες των 10 κρατών-μελών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 12-13 Μαΐου, ενώ αναμένεται ότι θα επισκεφτεί την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, αργότερα μέσα στο μήνα.
Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν τεταμένες σε μία ευρεία σειρά ζητημάτων, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δύο μήνες μετά από την προειδοποίηση ότι το Πεκίνο εμφανίζονταν σταθερά να προετοιμάζεται για να βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία, οι ίδιοι δεν εντοπίζουν κάποια κινεζική στρατιωτική ή οικονομική υποστήριξη. Αυτό θεωρείται μια θετική εξέλιξη από την Ουάσινγκτον.