Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Ντακότας στις ΗΠΑ απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο να αναβιώσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, έναν νόμο η εφαρμογή του οποίου είχε μπλοκαριστεί από κατώτερο δικαστήριο.
Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι ο νόμος έρχεται σε σύγκρουση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης, εφόσον διακυβεύεται η ζωή ή η υγεία της μητέρας. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η άμβλωση παραμένει προς το παρόν νόμιμη στη Βόρεια Ντακότα.
Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Ντριου Ράιλι, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της απαγόρευσης των αμβλώσεων, δεν έκανε κανένα σχόλιο.
«Σήμερα, το δικαστήριο σταμάτησε ορθώς έναν από τους πιο ακραίους νόμους της χώρας που θα στερούσε από τους κατοίκους της Βόρειας Ντακότας την αναπαραγωγική ελευθερία τους», σχολίασε η Νάνσι Νόρθαπ, η πρόεδρος του Κέντρου Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων, η οποία είχε προσφύγει κατά της απαγόρευσης εκ μέρους οργανώσεων που παρέχουν υπηρεσίες άμβλωσης.
Με βάση αυτήν τη σχεδόν καθολική απαγόρευση, ένας γιατρός θα μπορούσε να διωχθεί ποινικά εάν έκανε άμβλωση σε μια γυναίκα ακόμη και για να της σώσει τη ζωή. Για να μην καταδικαστεί, ο γιατρός θα έπρεπε να αποδείξει στο δικαστήριο ότι η άμβλωση ήταν αναγκαία για τη ζωή ή την υγεία της γυναίκας.
Ο νόμος είχε περάσει το 2007 αλλά παρέμενε «εν υπνώσει» – δηλαδή προβλεπόταν να ενεργοποιηθεί εάν και όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεπε την απόφαση-ορόσημο Roe v Wade με την οποία νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις σε όλη τη χώρα. Η απόφαση αυτή ανατράπηκε 15 χρόνια αργότερα, τον περασμένο Ιούνιο. Οι πάροχοι αμβλώσεων μήνυσαν την Πολιτεία τον επόμενο μήνα, με το επιχείρημα ότι ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών στη ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια και την ευτυχία. Πολιτειακό δικαστήριο μπλόκαρε την εφαρμογή του νόμου, κρίνοντας ότι οι ενάγοντες πιθανότατα θα δικαιώνονταν.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας συμφώνησε, απορρίπτοντας την απόπειρα του Ράιλι να αναβιώσει τον νόμο. Ο αρχιδικαστής Τζον Τζένσεν έγραψε στο σκεπτικό ότι το πολιτειακό Σύνταγμα ξεκάθαρα «εγγυάται το δικαίωμα στην άμβλωση για να διαφυλαχθεί η ζωή ή η υγεία της γυναίκας».
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Γκουτμάχερ, έναν ερευνητικό οργανισμό που στηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση, δώδεκα Πολιτείες έχουν απαγορεύσει την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το περασμένο καλοκαίρι.