ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αναστέλλει τις απελάσεις μεταναστών από τη Βενεζουέλα - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αναστέλλει τις απελάσεις μεταναστών από τη Βενεζουέλα

Μετανάστες που επιστρέφουν από τις ΗΠΑ στην Βενεζουέλα
Μετανάστες που επιστρέφουν από τις ΗΠΑ στην Βενεζουέλα / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέστειλε σήμερα την απέλαση με βάση νόμο του 18ου αιώνα, Βενεζουελάνων μεταναστών, που για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε τον περασμένο μήνα το νόμο περί αλλοδαπών εχθρών του 1798 για να συλλάβει μετανάστες από τη Βενεζουέλα που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της συμμορίας Τρεν δε Αράγουα (Tren de Aragua), πριν τους απελάσει σε φυλακή υψηλής ασφάλειας του Ελ Σαλβαδόρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νόμος του 1798 που επικαλέστηκε ο Τραμπ

«Η κυβέρνηση έχει εντολή να μην απομακρύνει κανένα μέλος από αυτή την κατηγορία κρατουμένων από τις ΗΠΑ μέχρις ότου υπάρξει νεότερη απόφαση αυτού του Δικαστηρίου», ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια επείγουσας προσφυγής από δικηγόρους που ειδικεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να σταματήσουν την απέλαση μεταναστών που αυτή τη στιγμή κρατούνται σε εγκαταστάσεις στο Τέξας.

Η οργάνωση για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU (American Civil Liberties Union) ανέφερε στην επείγουσα προσφυγή της χθες βράδυ ότι η ομάδα των Βενεζουελάνων που κρατούνται στο Τέξας ενημερώθηκε ότι θα «απελαθούν άμεσα» βάσει του νόμου περί αλλοδαπών εχθρών.

Οι δικηγόροι αρκετών Βενεζουελάνων που έχουν ήδη απελαθεί δήλωσαν ότι οι πελάτες τους δεν είναι μέλη της Tren de Aragua, δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα και ότι στοχοποιούνται κυρίως λόγω των τατουάζ που έχουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νόμος περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798 είχε χρησιμοποιηθεί μόνο εν καιρώ πολέμου, ιδίως κατά Ιαπώνων και Γερμανών υπηκόων σε αμερικανικό έδαφος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κυβέρνηση Τραμπ «αγνόησε σκοπίμως» την απόφαση

Την Τετάρτη, δικαστής στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «αγνόησε σκοπίμως» την απόφασή του να απαγορεύσει την απέλαση μεταναστών με βάση αυτό τον νόμο, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει «εύλογη αιτία» για να κατηγορήσει την κυβέρνηση Τραμπ για ασέβεια προς το δικαστήριο.

Στις 15 Μαρτίου, ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζέιμς Μπόσμπεργκ απαγόρευσε στην κυβέρνηση να απελάσει μετανάστες επικαλούμενη αποκλειστικά τον νόμο του 1798.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ήρε την απαγόρευση αυτή στις 8 Απριλίου. Έκρινε ωστόσο ότι τα πρόσωπα που απελαύνονται βάσει του νόμου αυτού θα μπορούν να έχουν τη «δυνατότητα αμφισβήτησης» της απομάκρυνσής τους από τη χώρα.

Η ACLU ανέφερε στην προσφυγή της ότι οι μετανάστες στο Τέξας κινδυνεύουν «να απελαθούν από τις ΗΠΑ χωρίς προειδοποίηση ή την ευκαιρία να εισακουσθούν». «Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη μπει σε λεωφορεία, προφανώς με προορισμό το αεροδρόμιο», ανέφερε η οργάνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ Βενεζουέλα μετανάστες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ