Το ηφαίστειο Lewotobi Laki-Laki στην Ινδονησία ξύπνησε το Σαββατοκύριακο εκτοξεύοντας τέφρα σε ύψος χιλιομέτρων στον ουρανό με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και πτήσεις προς το Μπαλί.
Το ηφαίστειοστη νήσο Φλόρες της Ινδονησίας βρυχάται από το Σάββατο, όταν κατά την τελευταία του έκρηξη εκτόξευσε πίδακες λάβας και μια στήλη τέφρας, που έφθασε σε ύψος τα 4.000 μ., όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ηφαστειολογίας και Πρόληψης Γεωολογικών Κινδύνων της νησιωτικής χώρας της νοτιανατολικής Ασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ η έκρηξη του ηφαιστείου συνοδεύτηκε από έναν δυνατό κρότο με τις Αρχές να καλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες να αποφεύγουν τον κρατήρα σε μια ακτίνα έξι χιλιομέτρων και να τους προτρέπουν να φορούν μάσκες για προστασία.
Η φονική έκρηξη του ηφαιστείου το 2024
Είχε προηγηθεί μια μεγάλη έκρηξη του Lewotobi Laki-Laki τον Μάρτιο, η οποία επηρέασε επίσης την εναέρια κυκλοφορία από και προς τη νήσο Μπαλί, δημοφιλές θέρετρο που προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο και απέχει περίπου 500 χλμ. από το ηφαίστειο.
Στο τέλος του περασμένου έτους σημειώθηκαν άλλες σοβαρές εκρήξεις του ύψους περίπου 1.600 μ. ηφαιστείου. Αρκετοί άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο κάτω από τα ερείπια των φλεγόμενων σπιτιών τους. Χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γύρω περιοχή και βρήκαν καταφύιο σε κέντρα εκκένωσης.
Το «δαχτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού
Πέρυσι επηρεάστηκε σοβαρά και η εναέρια κυκλοφορία στο διεθνές αεροδρόμιο του Λαμπουάν Μπάχο στη νήσο Φλόρες λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας με ολόκληρη την περιοχή να καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα τέφρας.
Η Ινδονησία, το μεγαλύτερο νησιωτικό έθνος στον κόσμο, βρίσκεται στο λεγόμενο «Δακτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού», την πιο ενεργή γεωλογικά ζώνη στον πλανήτη, κατά μήκος της οποίας σημειώνονται συχνά ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμοί.
Το νησί Φλόρες, που βρίσκεται ανατολικά του Μπαλί, είναι πόλος έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο λόγω των όμορφων τοπίων και των σημείων κατάδυσης. Το Λεβοτόμπι Λάκι-Λάκι, ύψους 1584 μ., είναι ενεργό από τα τέλη του 2023. Είναι το δίδυμο ηφαίστειο του Λεβοτόμπι Περεμπουάν, ύψους 1703 μ.. Οι κορυφές των δύο βουνών απέχουν μεταξύ τους περίπου δύο χιλιόμετρα.