Η Ινδονησία, η πρώτη παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο, θα επιτρέψει και πάλι από την ερχόμενη εβδομάδα την εξαγωγή αυτού του προϊόντος.
Το παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο.
Η απαγόρευση εξαγωγής φοινικέλαιου, που ήταν σε ισχύ από τις 28 Απριλίου, αποσταθεροποίησε την παγκόσμια αγορά μαγειρικών ελαίων, η τιμή των οποίων έχει εκτοξευτεί μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Δεδομένης της προσφοράς και της κατάστασης με τα μαγειρικά έλαια και λαμβάνοντας υπόψη τα 17 εκατομμύρια ανθρώπους που απασχολούνται στον τομέα (…) αποφάσισα ότι οι εξαγωγές μαγειρικών ελαίων μπορούν να ξαναρχίσουν στις 23 Μαΐου» ανέφερε ο πρόεδρος σε ένα σύντομο διάγγελμά του.
Εδώ και πολλούς μήνες στο αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας παρατηρείται έλλειψη μαγειρικών ελαίων και οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ, ένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη. Ο πρόεδρος Ουιντόντο τόνισε ότι μολονότι οι εξαγωγές θα ξαναρχίσουν, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση για να διασφαλίσει ότι οι τιμές θα παραμείνουν προσιτές.
Όταν είχε ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγών υπογράμμισε ότι ο εφοδιασμός των κατοίκων είναι η «ύψιστη προτεραιότητά του».
Οι εξαγωγές μαγειρικών ελαίων από την Ινδονησία έφτασαν πέρυσι τους 34,2 εκατομμύρια τόνους
Η Τζακάρτα σκόπευε να ξαναρχίσει τις εξαγωγές όταν οι τιμές χονδρικής θα έπεφταν στις 14.000 ρουπίες (97 σεντς), από 20.000 ρουπίες το λίτρο, πριν από την απαγόρευση. Η τιμή έπεσε, όχι όμως όσο ήλπιζε η κυβέρνηση, στις 17.200-17.600 ρουπίες ανά λίτρο.
Η Ινδονησία κατέχει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής φοινικέλαιου, το ένα τρίτο από το οποίο καταναλώνεται από την εγχώρια αγορά. Πέρσι οι εξαγωγές μαγειρικών ελαίων έφτασαν τους 34,2 εκατομμύρια τόνους. Οι μεγαλύτεροι πελάτες της είναι η Ινδία, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πακιστάν.