Σε μια σημαντική κίνηση προχώρησε το κοινοβούλιο στην Ινδονησία, καθώς όρισε τα 19 χρόνια ως κατώτατη νόμιμη ηλικία γάμου για τις γυναίκες, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθούν οι γάμοι παιδιών.
Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας αναθεώρησε τη νομοθεσία περί γάμων της χώρας προκειμένου να αυξήσει την κατώτατη, νόμιμη ηλικία γάμου για τις γυναίκες κατά τρία χρόνια, στα 19 έτη, ένα βήμα προς τον περιορισμό των γάμων παιδιών στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου.
Όλα τα κόμματα συμφώνησαν με την αναθεώρηση της νομοθεσίας κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου χθες Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπό του.
1 στα 4 κορίτσια στην Ινδονησία παντρεύεται πριν τα 18
Η Ινδονησία είναι μεταξύ των 10 χωρών παγκοσμίως με τον υψηλότερο αριθμό ανήλικων κοριτσιών που αναγκάζονται να παντρευτούν, σύμφωνα με την οργάνωση Girls Not Brisdes. Ένα στα τέσσερα κορίτσια στην Ινδονησία παντρεύεται προτού γίνει 18 ετών, σύμφωνα με έκθεση του 2016 της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας και της Unicef.
Ο Μασρουσάχ δήλωσε ότι η επιτροπή θα προτιμούσε να είχαν οριστεί τα 21 έτη ως κατώτατη ηλικία για τη σύναψη γάμου, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, καθώς τότε θεωρούνται ώριμοι να αποκτήσουν οικογένεια και πιστεύεται ότι έχουν οικονομική σταθερότητα.
Μέχρι πρότινος στην Ινδονησία μπορούσαν να παντρεύονται κορίτσια ηλικίας 16 ετών ή και μικρότερα, χωρίς περιορισμούς, αν συμφωνούσαν οι γονείς τους. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τον Δεκέμβριο ότι αποτελεί διάκριση να υπάρχει διαφορετική νόμιμη κατώτατη ηλικία γάμου για τις γυναίκες από αυτή των ανδρών, για τους οποίους ήταν τα 19 έτη.
Η υπουργός Ενδυνάμωσης των Γυναικών και Προστασίας των Παιδιών Γιοχάνα Γέμπιζε επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι οι γάμοι παιδιών ευθύνονται για τη νεογνική θνησιμότητα και θανάτους γυναικών κατά τον τοκετό, αλλά και για την παιδική εργασία. «Επιτέλους, έπειτα από 45 χρόνια. Αυτό είναι ένα δώρο για τα παιδιά της Ινδονησίας», τόνισε.
Σοκαριστικά είναι και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές του καλοκαιριού η Unicef. Σύμφωνα λοιπόν με τη Unicef, πλέον στον κόσμο υπάρχουν 765 εκατομμύρια παντρεμένα αγόρια και κορίτσια μεταξύ των 2,2 δισεκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως.